Ewa_Gotuje

Wrzuć kromkę chleba do słoika z ogórkami. Takich małosolnych jeszcze nie jedliście

Chrupiące, wyraziste, lekko czosnkowe, z dużą ilością kopru i chrzanu, właśnie takie powinny być ogórki małosolne. Jeżeli lato to dla ciebie czas przyrządzania domowych przetworów, z pewnością masz już swój idealny przepis na ogórki. Warto jednak wypróbować ten prosty, trik, aby wyszły jeszcze lepsze. Sprawdź, jak zrobić ogórki małosolne z chlebem.

Jak zrobić najlepsze ogórki małosolne? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W teorii przygotowanie ogórków małosolnych nie jest niczym skomplikowanym. Jednak w praktyce może pojawić się wiele pytań, co zrobić, aby ogórki nie były miękkie, jakie dodatki do nich dodać, zalewać zimną, czy ciepłą wodą. W internecie znajdziecie wiele praktycznych porad, które mają sprawić, że domowe przetwory wyjdą pierwszorzędnie. Warto wypróbować patent z kromką chleba. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić ogórki małosolne z chlebem. 

Sprawdź także: Potrawy z bobu. 10 oryginalnych przepisów na dania z bobu na śniadanie, obiad i kolację

Jakie właściwości mają ogórki małosolne?

Ogórki małosolne to doskonały dodatek do codziennej diety. Przede wszystkim składają się z wody, dzięki czemu można jeść je bez obaw, w szczególności na diecie odchudzającej, są produktem niskokalorycznym, w 100 g znajdziesz jedynie 11 kcal. Co ciekawe, obecne są w nich także witamina A, C, E i K, a także wapń, magnez, potas i fosfor. Dodatkowo kiszonki są naturalnymi probiotykami, jedzenie ogórków małosolnych doskonale wpływa na mikroflorę jelitową, korzystnie działają na wzmocnienie odporności. Ponadto zawartość błonnika w ogórkach pozytywnie wpłynie na proces trawienia, zapobiegając zaparciom. Obecna w ogórkach acetylocholina to substancja, która pomaga regulować ciśnienie krwi i oraz stymuluje perystaltykę jelit. 

Jak zrobić ogórki małosolne z chlebem?

Okazuje się, że dodanie do ogórków małosolnych kromki chleba przyśpiesza wytwarzanie kwasu, a co za tym idzie ogórki szybciej będą gotowe do zjedzenia. Do przygotowania ogórków małosolnych z chlebem, będziesz potrzebować: dwa kilogramy ogórków gruntowych, półtora litra wody, trzy łyżki soli, półtorej łyżki cukru, kilka gałązek kopru, cztery ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz trzy kromki chleba. 

Sprawdź, jakie przepisy na ogórki małosolne przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ogórki małosolne z miodem

 Ogórki małosolne z miodem Zobacz przepis

Ogórki małosolne z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: opracowanie własne 

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13