Ewa_Gotuje

Woda smakowa idealna na upały. Jak zrobić ją samemu?

Picie dużych ilości wody to jedna z najważniejszych kwestii w czasie upalnego lata. Nie każdy jednak lubi czystą wodę, bez żadnych dodatków. Przedstawiamy kilka pomysłów, jak zrobić samodzielnie wodę smakową – pozbawioną sztucznych dodatków czy cukru, a przy tym pyszną i orzeźwiającą.

Fot. 123RF/Picsel

Domowa woda smakowa - co będzie potrzebne?

Przefiltrowana woda, ozdobna karafka lub pojemny dzbanek i ulubione dodatki - tylko tyle wystarczy, by przygotować doskonałą, zdrową wodę smakową. Dlaczego woda musi być przefiltrowana? Woda pochodząca z miejskich ujęć może cechować się charakterystycznym posmakiem, który jest efektem procesu uzdatniania. Taką wodę można bezpiecznie spożywać bez przegotowania, jednak jej smak może przeszkadzać. Przefiltrowana woda traci smak oraz zapach, jest zatem świetnym składnikiem letnich napojów.

Pierwszym krokiem powinno być w takiej sytuacji przefiltrowanie wody przy użyciu dobrej jakości dzbanka z filtrem. Taki sprzęt nie musi być drogi - szeroki wybór dzbanków w różnych przedziałach cenowych znajdziesz w każdym elektromarkecie, np. w czasie promocji w RTV Euro AGD.

Domowa woda smakowa - przykładowe przepisy

Samodzielne przygotowanie wody smakowej nie jest trudne. Ważne jest jedynie, by po wrzuceniu dodatków odstawić wodę na jakiś czas, by nabrała smaku. Kiedy napój będzie gotowy, możesz dodać do niego kostki lodu i podać w szklankach z kolorowymi słomkami, które dodadzą całości letniego charakteru.

Woda z truskawkami

Słodka i aromatyczna propozycja w sam raz na letnie popołudnia. Dobrze jest wybrać do niej najsłodsze, pełne smaku truskawki. Pokrój je na połówki lub ćwiartki, dodaj do dzbanka z wodą, a następnie odstaw całość na około godzinę do lodówki. Opcjonalnie możesz umieścić w dzbanku kilka listków świeżej mięty, która nada napojowi orzeźwiającą nutę.

Reklama

Woda z cytryną i miętą

Jedna z klasycznych propozycji letnich napojów. Cytrynę pokrojoną w plasterki dodaj do wody w towarzystwie kilku listków lub gałązki świeżej mięty. Cytrynę możesz także zastąpić limonką lub dodać po kilka plasterków obu owoców. Taki napój najlepiej smakuje po minimum godzinie, podany koniecznie z kostkami lodu.

Woda z cytrusami

Oprócz cytryny czy limonki do wody świetnie nadają się również inne cytrusy. Doskonałą kompozycję stanowi połączenie przefiltrowanej wody z plasterkami pomarańczy i grejpfruta. Owoce warto obrać ze skórki przed dodaniem do dzbanka, aby woda nie nabrała gorzkiego posmaku.

Woda z malinami

Propozycja pełna smaku i słodyczy, doskonała po schłodzeniu. Oprócz świeżych owoców możesz dodać również kilka kropel domowego soku malinowego, który nada napojowi kolor i jeszcze głębszy aromat.

Woda z ananasem

Pyszny, choć wymagający nieco więcej czasu napój - aby woda nabrała pełni smaku, warto umieścić ją na min. 2 godziny w lodówce. Najlepiej nada się tutaj ananas pokrojony na małe kawałeczki.

Woda z nektarynką

Słodki napój o niezwykle intensywnym aromacie. Najlepiej sprawdzą się tutaj najbardziej soczyste nektarynki, które oddadzą wodzie pełnię swojego smaku. Owoce możesz również zastąpić dojrzałymi brzoskwiniami.

Woda z ogórkiem i miętą

Nietypowa, ale doskonała propozycja na upalne dni. Do wody dodaj świeżego ogórka pokrojonego w plasterki, a także gałązkę mięty. Napój wystarczy umieścić na min. godzinę w lodówce, aby cieszyć się oryginalnym aromatem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 158

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 79

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1197

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13