Ewa_Gotuje

Sponsorowane

Właściwości i wykorzystanie samopszy w domowej kuchni

W polskich kuchniach występują przeróżne zboża, z których korzysta się do przygotowywania wypieków, śniadań czy też przekąsek. Istnieją jednak starożytne zboża, które nie są obecnie zbyt znane.

Co to jest samopsza? Podstawowe informacje

Samopsza to jedna z bardziej popularnych odmian pszenicy w czasach starożytnych. Po raz pierwszy zaczęto ją wykorzystywać ponad 7 tysięcy lat temu. Nic dziwnego, że w dzisiejszych czasach zwolennicy eksperymentów kulinarnych chętnie do niej wracają. To zboże z bogatą historią, chociaż nieco zapomniane – niektórzy nie mają pojęcia o jego istnieniu.

Godne podkreślenia jest to, że samopsza skrywa w sobie ogrom witamin i składników mineralnych, dzięki czemu pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Wdrożenie tego typu produktów wypadałoby jednak solidnie przedyskutować z dietetykiem, aby radykalnie nie zmieniać swojego dotychczasowego planu żywieniowego. 

Samopsza - jak wykorzystać ją w domowej kuchni?

To, w jaki sposób samopsza zostanie wykorzystana w domowej kuchni, zależy tylko od domowników. Najważniejsza jest forma, pod jaką ta odmiana pszenicy zawita do konkretnego domu. Aktualnie można zakupić rozmaite produkty z samopszy, wśród których na pierwszy plan wysuwają się:

  • mąki,
  • makarony,
  • kasze i kaszki,
  • płatki,
  • otręby,
  • ziarna.

Jeśli wybór padnie na makarony i kasze, śmiało można postawić na pyszne dania obiadowe z dodatkiem mięsa, czy też dania rybne. Jeśli natomiast będzie to kaszka, zawsze można ją zaserwować dzieciom i młodzieży w ramach śniadania np. z ulubionymi owocami i sokiem. Otręby, ziarna i płatki sprawdzą się w ramach przekąski lub podwieczorku. Można je zestawiać z jogurtami, kefirami lub też sałatkami.

Mąka z samopszy - jakie ma właściwości, co w sobie zawiera i jak ją wykorzystać?

Jednym z najchętniej wybieranych produktów z omawianej odmiany pszenicy jest oczywiście mąka z samopszy, która:

  • zawiera w sobie duże ilości błonnika pokarmowego,
  • hamuje starzenie się komórek (przeciwutleniacze) i pozytywnie wpływa na ludzki wzrok,
  • dostarcza do organizmu mnóstwo cennych aminokwasów, odpowiedzialnych za poprawę funkcjonowania układu nerwowego,
  • pomaga utrzymać zdrową sylwetkę,
  • wspomaga pracę jelit i gwarantuje uczucie sytości.

W tego typu mące można też znaleźć dużą dawkę magnezu, cynku, manganu, potasu i żelaza. Tym samym zwolennicy mąki z samopszy inwestują w poprawę naturalnej odporności własnego organizmu. Mąka służy do tworzenia spektakularnych wypieków. Z takiej mąki można przygotować ciasta, ciasteczka, desery, naleśniki czy gofry.

Dobra wiadomość jest taka, że produkty z tego starożytnego zboża wcale nie należą do najdroższych. Jeśli chcesz przekonać się o wyjątkowości mąki z samopszy, możesz zamówić ją online (na przykład w sklepie https://sklep.biobabalscy.pl/). 

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13