Ewa_Gotuje

Wino z charakterem

Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie.

Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego podniebienia. Gruzja to ogólnie kraj wina, małe ogródki z winoroślami można znaleźć nawet w stolicy Tibilisi a poza miastami wszędzie natykamy się na winnice. Nie ma się, co dziwić takiej popularności tu trunku Dionizosa. Jak twierdzi wielu archeologów właśnie żyzne doliny Kaukazu Południowego, stanowią źródło pierwszych na świecie upraw winorośli i produkcji wina neolitu ponad 7000 lat temu. Wielo tysiącletnie wina w gruzińskiej historii, tradycji swoich winnic są splecione i nierozłączne z tożsamości narodowej. Warto wspomnieć, że somelierzy twierdzą, iż Gruzińskie wino nie ustępuje winom francuskim, włoskim, hiszpańskim czy portugalskim. Przede wszystkim jest ekologicznie czyste, wytwarzane bez przyśpieszeń technologicznych.

Polskim konsumentom na chłodniejsze jesienne dni warto polecić do obiadu wyraziste i intensywne białe gruzińskie wino Kondoli Rkatsiteli 2007, Marani. Wyczuwalny smak dojrzałej gruszki, jabłka, pigwy oraz aromat egzotycznych kwiatów rozgrzeją nasz organizm w coraz chłodniejszymi dniami. Jak większość win gruzińskich jest wyważone i posiada charakter.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 36

60 min
3
30 min
43
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13