Sezon na truskawki

Wielkanocne jajka na 10 sposobów

Faszerowane jaja do obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Jeśli chcesz wyjść poza utarte schematy i przygotować nieco mniej tradycyjną wersję tej przekąski, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel

Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Już od najdawniejszych czasów czczono je wierząc, że posiada wiele właściwości dobroczynnych i życiodajnych. W starożytnym Egipcie było symbolem boga Ptaha - boskiego garncarza, toczącego na kole ogromne jajo, z którego - gdy pękło w czasie pracy - wyłonił się świat.

Atrybutem Afrodyty, bogini miłości, płodności i piękna były jaja ze szczerego złota. W mitologii filipińskiej i indyjskiej, świat powstać miał z ogromnego jaja, złożonego przez praptaka na wodach pra-praoceanu. W legendach asyryjskich jajo to miało zostać złożone przez cudownego, odradzającego się z popiołów Feniksa. W tradycji chrześcijańskiej jajko stało się symbolem świąt wielkanocnych, wiecznie odradzającego się życia i przede wszystkim Chrystusa Zmartwychwstałego.

Magiczna moc

Z jajkiem jest związanych wiele wierzeń ludowych. Wierzono powszechnie, że mogą one odwracać nieszczęścia i niweczyć zło. Dlatego zakopywano je pod węgły domów i rzucano w płomienie pożaru. Zachowanie zdrowia i urody miała zapewnić kąpiel w wodzie, w której leżały pisanki. Skorupki położone pod drzewkami owocowymi miały zapewniały obfitość ich owoców, a zmieszane z karmą dla drobiu sprawiało, że te będą się dobrze niosły i zdrowo chowały. Wydmuszki wieszane na gaikach miały przyśpieszyć zmianę pór roku i pobudzać wegetację roślin. Tocząc jajko po ciele chorego leczono postrzały, zaziębienie, różne bóle, gorączki i żółtaczkę. Wierzono również, że można przenosić chorobę na jajko. Chory musiał trzymać je odpowiednio długo w ręce i intensywnie się w nie wpatrywać, potem zostawiał je na rozstaju drogi.

Jaki farsz będzie dobrze komponować się z jajkami?

W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego, koniecznie przygotujcie kilka różnych rodzajów sosów i dipów.

Ze smakiem jaj świetnie komponuje się prosty sos tatarski, przygotowany na bazie majonezu, świeżo utartych pikantnych ziół, szczypiorku, warzyw marynowanych w occie - skład możemy wybierać dowolnie, według własnego gustu.

Jajka możemy również podawać z dipem na bazie ostrej musztardy. Do przygotowania tradycyjnego sosu wystarczy masło, mąka, woda, musztarda i trochę śmietany. W pierwszej kolejności przygotowuj zasmażkę, do której dodaj musztardę i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem.

Jajka będą rewelacyjnie komponowały się z sosem jogurtowym ze świeżymi ogórkami. Do przygotowania dressingu potrzebujesz jogurtu, drobno posiekanego ogórka, ząbka czosnku, cytryny, soli i pieprzu do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Przed podaniem schowaj naczynie z sosem na kilkadziesiąt minut do lodówki.

Z jajkami świetnie będzie komponował się także łosoś lub tuńczyk, a także drobno pokrojony matias. Jaja w towarzystwie łososia koniecznie dopraw świeżym koperkiem (rybę możemy zmiksować z żółtkiem lub owinąć białka świeżymi, cienko pokrojonymi plastrami). Do tuńczyka dodaj cebulę lub suszone pomidory. Warto uzupełnić taką mieszankę szczyptą słodkiej papryki. Matiasy najlepiej będą współgrały w zestawie z sosem, przyrządzonym na bazie zmiksowanego żółtka i musztardy. Całość wystarczy doprawić odrobiną soli i pieprzu.

Sprawdzone przepisy na faszerowane jajka

Jak wiadomo, w święta wszystko powinno być zapięte na ostatni guzik. Właśnie z tego powodu warto wybierać sprawdzone przepisy. Nasi użytkownicy spędzili mnóstwo czasu, testując najlepsze kompozycje smakowe oraz dzieląc się efektami tych eksperymentów. Oto najciekawsze z ich propozycji.

 

1. Jajka z pastą z awokado

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Jajka z wędzonymi szprotkami

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Jajka faszerowane z szynką

Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Jajka faszerowane kiełbasą

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Jajka mocno chrzanowe

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

6. Łososiowe jajka

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Jajka faszerowane pieczarkami

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Smażone jajka faszerowane

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Jajka faszerowane kurkami

Fot. Taura na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Fioletowe jajka

Fot. Kalina11 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 432

30 min
5
Napoje Koktajl na kolację

Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...

Odsłon: 85656

15 min
79

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

134
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3