Sezon na truskawki

Wielkanoc dopięta na ostatni guzik Jak przygotować idealne menu świąteczne?

Podczas Wielkanocy na stole nie może zabraknąć wyśmienitych potraw, które podkreślą uroczysty charakter spotkania w gronie najbliższych. Choć w każdym domu jadłospis wygląda odrobinę inaczej, istnieją kulinarne tradycje, bez których większość z nas nie wyobraża sobie tych wiosennych świąt.

By ze spokojem zaplanować pracę nad wielkanocnym jadłospisem, warto zainspirować się poradami szefa kuchni Knorr. Dzięki temu będziemy do świąt doskonale przygotowani!

  1. Jajka na twardo to podstawa wielu dań wielkanocnej kuchni. Jednak, by były idealne, nie mogą gotować się zbyt długo. Nieuwaga może skutkować pojawieniem się nieestetycznej ciemnej obwódki wokół żółtka. Gotowanie powinno trwać 7 minut – w zależności od wielkości jajka.

 

  1. Marzysz o zrobieniu wrażenia na gościach? Puść wodze fantazji i zaserwuj tradycyjny żurek w chlebie. Po wydrążeniu miąższu, podpiecz bochenek w piekarniku. W ten sposób zyskasz pewność, że oryginalne naczynie nie przecieknie.

 

  1. Jeśli oczekujesz dużego grona gości, podaj pieczoną w całości kaczkę albo indyka. Wspaniale prezentować będą się także pieczeń rzymska albo schab nadziewany owocami. W przypadku takich potraw większość pracy wykonasz jeszcze przed przyjściem pierwszych gości, wszyscy dostaną swoje danie w tym samym czasie, a ty jako gospodarz nie spędzisz większości przyjęcia w kuchni.

 

  1. Zadbaj o przekąski, po które cały czas mogą sięgać uczestnicy przyjęcia - podczas świątecznych spotkań czasu nie liczymy, dlatego rozmowy przy stole mogą trwać naprawdę długo. Nie chcemy, by ktoś wyszedł od nas głodny. Faszerowane jajka albo pieczarki, a także różnorodne sałatki to punkty obowiązkowe wielkanocnej uczty.

 Jeszcze przed świętami dowiedz się, czy Twoi goście mają jakieś preferencje dotyczące świątecznego menu. W razie potrzeby uwzględnij dania wegetariańskie i wegańskie (np. warzywne pasztety). Przygotuj także propozycje potraw bezglutenowych. Dzięki temu każdy będzie czuł się mile widziany i doceniony. Wielkanoc można obchodzić hucznie na rożne sposoby!

Oto propozycje przepisów szefa kuchni Knorr na smaczną Wielkanoc:

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką

Składniki

  • 2 chleby razowe
  • 4 białe kiełbasy
  • 1 opak. Żurku domowego Ekspresowego Knorr
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 1 łyżka chrzanu ze słoika
  • 300 g wędzonego boczku
  • 5 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 liście laurowe
  • 100 ml śmietany kremowej
  • 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 10 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka z nich odłóż.
  2. Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia.
  3. W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem.
  4. Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki.
  5. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.

Żurek w chlebie

Składniki

  • 2 chleby razowe
  • 4 białe kiełbasy
  • 1 opak. Żurku domowego Ekspresowego Knorr
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 1 łyżka chrzanu ze słoika
  • 300 g wędzonego boczku
  • 5 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 liście laurowe
  • 100 ml śmietany kremowej
  • 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 10 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i liściem laurowym, aż ziemniaki będą gotowe. Następnie usuń włoszczyznę.
  2. Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut.
  3. Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą i pokrojonym w kostkę boczkiem. Następnie dodaj wszystko do żurku.
  4. Na koniec gotowania dodaj świeżo zmielony pieprz, majeranek i śmietanę.
  5. Rozkrój chleb na pół i usuń miąższ. Podawaj żurek w chlebie, z chrzanem i jajkiem rozkrojonym na pół.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Szaszłyki z karkówki

Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...

Odsłon: 124

60 min
5
Sałatki Prosta sałatka grillowa

Sałatki grillowe powinny być proste, łatwe do zrobienia i błyskawiczne. Urozm...

Odsłon: 133

15 min
5
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

7
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7