Sezon na truskawki

Wegańska alternatywa dla masła

Violife to marka oferująca doskonałe wegańskie alternatywy dla nabiału, którą pokochali weganie, wegetarianie i fleksitarianie na całym świecie. Od teraz w jej portfolio znajdziemy kolejną rewolucyjną nowość – wegańską alternatywę dla masła.

Fot. 123RF/Picsel

Jak pokazały wyniki badania Upfield „Nawyki żywieniowe Polaków w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa 2020" - Polacy coraz chętniej spożywają produkty pochodzenia roślinnego. 31,6% badanych przyznało, że podczas społecznego odosobnienia kupowało więcej niż zwykle produktów tego typu. Ponadto prawie 14% respondentów wskazało, że do gotowania podczas izolacji wykorzystywało także więcej składników pochodzenia roślinnego w stosunku do czasu przed izolacją. Ten silnie rozwijający się trend wspiera także marka Violife. Po jej produkty sięgają weganie, wegetarianie i fleksitarianie na całym świecie.

Nowy Vioblock to uniwersalna wegańska alternatywa dla masła, której skład jest w 100% oparty na roślinach. Dzięki zawartości aż 79% tłuszczu jest doskonały do smarowania, gotowania, pieczenia i smażenia. Roztopiony na gorącej kukurydzy, rozsmarowany na świeżym pieczywie, dodany do pieczonych ziemniaków, chrupiących tostów, słodkich naleśników czy wypieków - pyszny Vioblock wzbogaci swoim kremowym, pysznym smakiem każde danie! Idealny zamiast masła!
Vioblock to produkt dla wegan i wegetarian, ale też dla każdego, kto uwielbia pyszne jedzenie, ceni jakość i doskonały smak. Jest znakomitym wyborem dla wszystkich szukających wszechstronnych i niezawodnych rozwiązań w kuchni, którzy jednocześnie dążą do tego, by ich dieta była bardziej roślinna. Produkt został wzbogacony o witaminy B1, B2, B6, B12 i kwas foliowy.

NALEŚNIKI (PANCAKES)

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 3
Składniki:
• 50 g Violife VIOBLOCK, roztopiony
• 2 łyżki Violife VIOBLOCK, do podania
• 180 g mąki uniwersalnej
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki soli
• 2 łyżki cukru
• 250 ml mleka owsianego
• 100 ml wody
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 4 łyżki syropu klonowego
• garść truskawek
• garść jagód
• garść malin
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Powoli wlewaj mleko, wodę i roztopiony VIOBLOCK i mieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
2. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię grillową, posmaruj olejem kokosowym i za pomocą łyżki do zupy wlej na patelnię 1 łyżkę ciasta.
3. Smaż przez 2 minuty z każdej strony, w połowie przewracając naleśnik na drugą stronę. Powtarzaj, aż całe ciasto zostanie zużyte.
4. Podawaj wedle uznania z ulubionymi jagodami, odrobiną syropu klonowego i dodatkową porcją VIOBLOCK - by uzyskać jeszcze smaczniejszy efekt.

PIECZONE ZIEMNIAKI

Czas przygotowania: 55 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 100 g Violife VIOBLOCK
• 1 kg ziemniaków - obranych i pokrojonych w 3 cm kawałki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki mąki
• 1 łyżeczka czosnku w proszku
• 2 garście listków rozmarynu
• ½ łyżeczki papryki
• szczypta soli morskiej - do posypania
• 1 łyżeczka rozmarynu, grubo posiekanego
• 1 łyżeczka natki pietruszki, grubo posiekanej
• 1 łyżeczka listków tymianku
Sposób przygotowania:
1. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C.
2. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć ziemniaki. Dodaj szczyptę soli i gotuj przez 3 minuty. Odcedź, dobrze wstrząśnij i odłóż na bok.
3. Na gorącą blachę do pieczenia przełóż 100 g VIOBLOCK oraz oliwę z oliwek i pozwól jej się nagrzać - mniej więcej przez 5 minut.
4. Ugotowane ziemniaki posyp mąką i także przełóż na rozgrzaną blachę do pieczenia.
5. Użyj widelca, by je przemieszać. Warstwę ziemniaków posyp czosnkiem, rozmarynem i papryką.
6. Piecz ziemniaki przez 35-40 minut, w połowie czasu je obróć, a następnie po kolejnych 5 minutach ponownie przewróć. Tak, by były złotobrązowe i chrupiące.
7. Posyp solą morską i świeżymi ziołami - i ciesz się doskonałym smakiem!

BLONDIE BROWNIE

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 12 kawałków
Składniki:
• 250 g Violife VIOBLOCK
• 250 g brązowego cukru
• 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 450 g mąki uniwersalnej
• 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ¾ łyżeczki soli
• 100 g bezmlecznych wiórków czekoladowych
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce ubij trzepaczką VIOBLOCK, brązowy cukier i ekstrakt waniliowy - na jasną i puszystą masę. Odłóż na bok.
2. W nowej misce wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól - do momentu aż się połączą. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp wiórki czekoladowe. Masę wlej do natłuszczonej i wyłożonej papierem kwadratowej formy i piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
3. Po tym czasie wyjmij brownie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
4. Ostudzone ciasto pokrój na kwadratowe kawałki i podawaj.

GRILLOWANA KUKURYDZA

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 150 g Violife VIOBLOCK
• 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka papryki
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka posiekanej bazylii
• 1 łyżeczka posiekanego tymianku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 4 kolby kukurydzy
Sposób przygotowania:
1. Podziel VIOBLOCK na dwie równe części i umieść w dwóch osobnych miskach.
2. Do jednej miski dodaj czosnek, sól i paprykę, a do drugiej sól i posiekane zioła. Mieszaj obie masy ze składnikami do momentu, aż się dokładnie połączą.
3. Każdą z mas umieść na odpowiednio dopasowanym do ilości kawałku folii spożywczej i uformuj wałek. Zabezpiecz folią po obu stronach, by wyglądały jak cukierki zapakowane w papierki.
4. Włóż masę na noc do lodówki.
5. Zdejmij zewnętrzną skórkę kukurydzy, polej oliwą z oliwek i grilluj na rozgrzanym grillu przez 3 minuty z każdej strony. Alternatywnie użyj patelni grillowej.
6. Wyjmij zrolowane roślinne masło z lodówki i pokrój w plastry, podawaj obok lub na wierzchu grillowanej kukurydzy.
7. Alternatywnie kukurydzę możesz podawać standardowo - z kawałkami VIOBLOCK.

RAVIOLI CZOSNKOWE

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 6 łyżek Violife VIOBLOCK
• 100 g startego Violife Prosociano
• 500 g świeżych wegańskich pierożków nadziewanych szpinakiem lub grzybami
• 3 ząbki czosnku, posiekane
• sól i pieprz do smaku
• 2 łyżki natki pietruszki, świeżo posiekanej
• płatki chili, do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj ravioli zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując od podanego czasu 2 minuty, by były al dente. Odcedź, zachowując 50 ml wody po gotowaniu i odstaw na bok.
2. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj VIOBLOCK, mieszając do czasu, aż się rozpuści. Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć, przez około 1 minutę. Zmniejsz ogień i dopraw solą i pieprzem.
3. Dodaj ravioli i pozostawioną wodę z gotowania i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 1 minutę.
4. Dodaj Violife Prosociano i posiekaną natkę pietruszki.
5. Udekoruj płatkami chili, odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - i tak podawaj.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 425

30 min
5
Napoje Koktajl na kolację

Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...

Odsłon: 85655

15 min
79

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

134
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3