Ewa_Gotuje

Tych produktów lepiej nie łączyć z lekami

Przyjmujesz leki zgodnie z zaleceniem lekarza? Warto wiedzieć, że nie tylko porady specjalistów gwarantują nam ich skuteczność i bezpieczne zażywanie. Duży wpływ na działanie lekarstw ma również stosowana przez nas dieta. Czego zatem nie powinniśmy jeść, aby uniknąć niepożądanych objawów w trakcie farmakoterapii?

Fot. 123RF/Picsel

Produkty, które zwykle uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z niektórymi lekarstwami mogą okazać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby nie zaszkodzić sobie podczas leczenia, warto wiedzieć, jakich składników powinniśmy unikać w swoich posiłkach.

1. Grejpfruty

Grejpfruty zawierają sporą dawkę witamin, jednak warto pamiętać, że obecne w nich flawonoidy i furanokumaryny, negatywnie wpływają na metabolizm leków, co w konsekwencji może znacząco zwiększać ich stężenie we krwi. Dotyczy to również innych cytrusów. Jeśli lekarz potwierdzi interakcję przyjmowanych medykamentów z tymi owocami, bezwzględnie stosuj się do jego zaleceń. Szczególną ostrożność należy zachować przede wszystkim w czasie przyjmowania farmaceutyków immunosupresyjnych - na alergie, nadciśnienie tętnicze i podniesiony cholesterol.

2. Kofeina

Nie tylko „mała czarna" ma w sobie kofeinę. Znajdziemy ją też w składzie herbaty, coli, napojów energetyzujących, a nawet... czekolady! Niestety, wiele osób zapomina, że tych produktów nie powinnismy łączyć z niektórymi lekami przeciwbólowymi i przeciwgorączkowymi. Kofeina reaguje bowiem z występującym w tych lekach kwasem acetylosalicylowym. Ponadto, warto wiedzieć, że środki te również zawierają pewną dawkę kofeiny! Połączenie ich z produktami kofeinowymi może doprowadzić do znacznego wzmocnienia działania zażytych leków, co jest niebezpieczne dla zdrowia.

3. Produkty zawierające witaminę K

Witamina K ma działanie antybakteryjne i wzmacnia naczynia krwionośne. Występuje między innymi w jajkach, mleku, wątrobie wołowej oraz w niektórych warzywach - takich jak koperek,kalafior sałata i natka pietruszki. Jednak okazuje się, że zażywanie farmaceutyków antyzakrzepowych, które chronią przed miażdżycą lub zakrzepicą, hamuje syntezę cennej witaminy K. Dochodzi wówczas do zjawiska antagonistycznego, w którym spożywanie produktów bogatych w witaminę K może zaburzać skuteczność działania leków.

Reklama

4. Tofu, kiszonki wędzone ryby

Tyraminę zawierają produkty, które poddawane są fermentacji lub te przez długi czas przechowywane w spiżarni. Mowa tu na przykład o kapuście kiszonej, salami, serach pleśniowych, dojrzałych bananach, tofu lub wędzonych rybach. Tych składników powinniśmy unikać, gdy zażywamy leki przeciw gruźlicy, hamujące metabolizm tyraminy w organizmie. Może to bowiem spowodować przyspieszenie pracy serca, wzrost ciśnienia krwi, bądź bóle i zawroty głowy.

5. Błonnik

Spożywanie otrębów, chleba żytniego, fasoli, brązowego ryżu lub bananów to naturalny sposób na dostarczenie organizmowi sporej dawki błonnika. Jednak substancji tej nie powinni być zbyt dużo w naszej diecie, gdy przyjmujemy leki nasercowe i antydepresanty. Szczególnie niewskazane jest spożywanie błonnika na krótko przed, bądź po zażyciu leków. Błonnik wiąże w jelitach kompleksy różnych substancji, przez co są one trudniej wchłaniane w jelitach. Może on przyczynić się do zahamowania działania lekarstw, a także osłabić przyswajanie żelaza, magnezu i wapnia.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13