Sezon na truskawki

Trzy damy przy herbacie - przepisy Tomasza z "Bake Off..."

Tomasz zachwycił jurorów swoim pomysłem na słodkości, które można zaserwować do popołudniowej herbatki. Spróbujecie odtworzyć jego wypieki?

Panna Ptysiówna

Kruszonka:

  • 85 g brązowego cukru
  • 85 g mąki
  • 75 g masła
  • 2 g czerwonego barwnika

 

Ptysie:

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
  • 150 g mąki
  • 5 jajek

 

Krem:

  • 150 g malin
  • 150 g serka mascarpone
  • 75 g ricotty
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g śmietany kremówki
  • laska wanilii
  • 2 listki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • pęczek mięty

Kruszonka:

Cukier wymieszać z mąką i masłem, a na koniec dodać barwnik. Rozwałkować ciasto, wyciąć krążki o średnicy około 5 cm i schłodzić w lodówce.

Ptysie:
Zagotować wodę z masłem, cukrem i solą. Zdjąć z ognia, a następnie stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się jednolitą masą. Masę przełożyć do innego naczynia. Schłodzić, mieszając na wolnych obrotach przez 3-4 minuty. W międzyczasie dodawać po jednym jajku. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć małe ptysie na matę silikonową lub papier do pieczenia. Ich średnica powinna być mniejsza niż średnica przygotowanych wcześniej krążków z kruszonki. Na każdego ptysia położyć krążek kruszonki.
Ptysie piec w 175℃ przez 35-40 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Krem:
Maliny rozgnieść widelcem. Połączyć z serkiem mascarpone, ricottą i cukrem pudrem. Zagotować śmietanę z wanilią i wmieszać namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę. Ostudzić i połączyć z masą serową. Na koniec dodać posiekaną miętę. Krem wymieszać, schłodzić i przełożyć do rękawa cukierniczego.

Przeciąć upieczone ptysie i przełożyć kremem.

Pani Biszkoptowa

Masa dekoracyjna:

  • 90 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 białko
  • 90 g mąki
  • 1 g pasty pistacjowej
  • 2 g zielonego barwnika spożywczego

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki wody

 

Krem:

  • 360 g mleka
  • 125 g cukru
  • 3 żółtka
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 2 g żelatyny w listkach (2 listki)
  • 2 łyżki wody
  • 200 g solonego masła

 

Dekoracja:

  • 100 g prażonych pistacji

 

Masa dekoracyjna:
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodać białko i zmiksować. Na koniec dodać mąkę, pastę pistacjową i zielony barwnik. Za pomocą ząbkowanej szpachelki zrobić wzór na papierze do pieczenia, a następnie schłodzić masę w lodówce.

Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę i wodę, a następnie lekko wymieszać. Nałożyć powstałą masę na schłodzony wzorek z masy dekoracyjnej. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut. Jeszcze ciepły biszkopt pokroić na prostokątne kawałki. Zrolować, umieścić w pierścieniach cukierniczych i wystudzić.

Krem:
Zagotować mleko. Na patelni skarmelizować cukier i dodać 1/3 ugotowanego mleka. Ponownie zagotować i natychmiast zdjąć z ognia. Do pozostałego mleka wmieszać żółtka i skrobię, a następnie przelać do masy karmelowej i zagotować. Dodać rozmiękczoną wcześniej w wodzie żelatynę. Powstałą masę wymieszać, schłodzić w lodowce, a na koniec wmieszać pokrojone w kostkę masło. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wstawić do lodówki. Krem wycisnąć do upieczonych wcześniej ringów biszkoptowych. Udekorować prażonymi pistacjami.

Wdowa Bezowa

Beza:

  • 1 pomarańcza
  • 75 g gorzkiej czekolady 75%
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 225 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

 

Dekoracja:

  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g jeżyn
  • 10 g mąki
  • 90 ml wody
  • 20 g oleju
  • 2 g atramentu z kałamarnicy lub czarnego barwnika spożywczego
  • 300 ml double crème

 

Beza:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać otartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczypta soli, a następnie stopniowo wsypywać cukier puder i mąkę kukurydzianą. Na koniec dodać ocet. Uformować bezy na papierze do pieczenia (najlepiej w ringach), polać roztopioną czekoladą i rozmieszać patyczkiem, tworząc variegato.

Piec w temperaturze 190℃, po 5 minutach obniżyć temperaturę do 110°C i suszyć jeszcze przez 45 minut. Ostudzić.

Dekoracja:
Podgrzać wyfiletowane pomarańcze (jedną pomarańczę wziąć ze składników na bezę) z otartą skórką z pomarańczy, likierem i sokiem pozostałym z filetowania. Po kilku minutach podgrzewania dodać cukier. Gotować tak długo, aż cukier się rozpuści, ale pomarańcze zachowają swój kształt. Na koniec dodać jeżyny. Całość chwilę gotować, a następnie schłodzić w lodówce. Połączyć mąkę, wodę, olej i czarny atrament z kałamarnicy. Wyrobić ciasto i wylać na mocno rozgrzaną patelnię. Smażyć na małym ogniu, aż w cieście zrobią się dziurki i stanie się twarde.

Ubić double crème, ponakładać na przestudzone bezy, dodać owoce i dekorację z czarnego ciasta.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
6
Sałatki Sałatka Cioci

Lekka sałatka z wykorzystaniem nowalijek. Smaku i aromatu dodaje tuńczyk , po...

Odsłon: 195

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 116

30 min
4
Dania główne Kopytka

Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....

Odsłon: 362

30 min
2
Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 60

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3