Ewa_Gotuje

Trifle, Rodgrod i Cranachan

Owoce leśne lubimy przede wszystkim na słodko. Posypane zwykłym cukrem smakują wybornie, a z kilkoma innymi dodatkami mogą przemienić się w pyszny deser na ciepłe letnie popołudnie.Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum!

Fot. 123RF/Picsel

Nie tylko my z przyjemnością spożywamy owoce leśne, inne nacje również lubują się w smaku żurawiny czy jagód. Szkoci z malin przyrządzają deser o nazwie "Cranachan" - jest to prosta kombinacja owoców, bitej śmietany, podpieczonych płatków owsianych i miodu. Szkocki charakter deser zyskuje dzięki dodatkowi whisky. Tradycja każe, aby Cranachan biesiadnicy przygotowywali sobie sami - na stół podaje się składniki deseru, które każdy miesza we własnym, wysokim pucharku, zgodnie z preferencjami. Podaje się go przede wszystkim podczas wesel, ale też przy innych uroczystych okazjach.
Owoce leśne z bitą śmietaną są również znanym deserem w Norwegii. Tak zwany "Multekrem" to nic innego jak maliny moroszki z bitą śmietaną i cukrem, podawane z ciasteczkami. Ten bardzo prosty i smaczny deser jest jednym z ulubionych dań Norwegów.

Narodowy deser Duńczyków

Duńczycy owoce leśne używają do przyrządzania deseru o trudnej nazwie "Rodgrod". Owoce gotuje się z cukrem, a następnie dodaje się sok owocowy rozmieszany z mąką kartoflaną, i gotuje aż do zagęszczenia. Sposób przyrządzania nie różni się niczym od przygotowywania dobrze znanego nam kisielu. Rodgrod podaje się na zimno, z bitą śmietaną i cukrem. Ten deser jest jednym z symboli Danii, której flaga jest właśnie czerwono biała; a Duńczyków nic nie cieszy bardziej jak proszenie cudzoziemców o wymówienie słowa "Rodgrod" - dla większości turystów w Danii jest to niewykonalne. Według legendy, podczas drugiej wojny światowej, straż graniczna Danii w ten właśnie sposób wykrywała powracających do ojczyzny Duńczyków - gdy proszono ich o wymówienie pełnej nazwy deseru - rodgrod med flode - ich wymowa była poprawna. Obcokrajowcy zaś nie byli w stanie wymówić tej nazwy, nie wpuszczano ich więc na terytorium Danii.

Jesz, co chcesz

Maliny, obok biszkoptów i kremu waniliowego, to składnik klasycznego brytyjskiego deseru Trifle. Deser przygotowuje się bardzo prosto - w szklanym naczyniu układa się biszkopty, polewa się je alkoholem, następnie nakłada się warstwę kremu waniliowego, i na wierzch owoce. Takich warstw można ułożyć kilka, zależy to od ilości składników i wielkości naczynia, z którego korzystamy. Oczywiście ten podstawowy przepis można dowolnie wzbogacać, tak aby otrzymać efekt i smak, który najbardziej nam odpowiada. Krem waniliowy można zastąpić serkiem mascarpone bądź kremem custard - słodkim sosem przygotowanym na bazie mleka i żółtek, a alkohol wybieramy zgodnie z własnymi preferencjami. Trifle dekorujemy bitą śmietaną. Klasycznie podaje się go z malinami, ale tak naprawdę owoce można dobierać dowolnie, i tworzyć ich kombinacje. Możemy wymyślać dziesiątki wersji tego deseru, ciesząc się własną inwencją i pomysłowością, a przede wszystkim - doskonałym smakiem.

Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum!

Wykorzystano:
undiscoveredscotland

3quarksdaily

Wkipedia

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13