Tort czekoladowy - przepisy z "Bake Off Junior"

Julia Kucharzewska zdecydowała się na przygotowanie dwupiętrowego tortu, który udekorowała precelkami, czekoladą i paluszkami.

Biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Krem wiśniowy
500 g wydrylowanych wiśni
sok z połowy cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki żelatyny
500 g serka mascarpone

Masa czekoladowa
400 ml śmietanki 30%
400 g mlecznej czekolady

Nasączka
1 szklanka nalewki z wiśni
½ szklanki wody

Montaż
1 tabliczka schłodzonej gorzkiej czekolady
1 tabliczka schłodzonej białej czekolady
60 g wiśni z ogonkami
precelki
paluszki niesolone

Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie przebić). Pod koniec wsypać partiami cukier. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy wsypać przesianą mąkę, kakao oraz posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać, najlepiej szpatułką lub rózgą (nie mikserem). Dno tortownic o średnicach 19 cm i 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160-170°C przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).

Krem wiśniowy
Wiśnie ugotować z cukrem i dodać sok z cytryny. Odrobinę soku z wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do całości. Rozpuścić żelatynę, następnie wlać do owoców. Przestudzić i połączyć z serkiem mascarpone.

Masa czekoladowa
Śmietankę zagotować, zalać nią czekoladę i wymieszać. Masę włożyć do lodówki.

Nasączka
Nalewkę rozcieńczyć wodą.

Montaż
Większy biszkopt przekroić na trzy części, a mniejszy na pół. Nasączyć. Na pierwszy blat położyć masę czekoladową. Przykryć biszkoptem, posmarować kremem wiśniowym. Ułożyć kolejny biszkopt, dać warstwę kremu czekoladowego. Kolejny blat przełożyć kremem wiśniowym. Na wierzch ułożyć biszkopt. Całość obłożyć masą czekoladową. Udekorować startą czekoladą, wiśniami, precelkami i paluszkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1