Ewa_Gotuje

To warto wiedzieć o brukselce!

Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć!

Jakie właściwości może mieć brukselka? Fot. 123RF.COM/PICSEL


Brukselka i kapusta lepsze niż zwykła, zdrowa dieta

Dieta bogata w rośliny kapustowate (m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzeżucha, rzodkiewka) lepiej chroni przed rakiem niż dieta uwzględniająca różne warzywa i owoce. Potwierdzają to badania in vitro (na pobranych komórkach, przeprowadzane poza organizmem) i in vivo (wewnątrz organizmu).

 

Książka kucharska: 15 przepisów na dania z brukselki. Kliknij!

Brukselka i spółka zawierają, tak jak i wszystkie inne rośliny, dużą ilość antyoksydantów. Ale jest też coś, co je wyróżnia spośród innych warzyw i owoców. Jest to grupa substancji o nazwie glukozynolany. Ulegają one hydrolizie pod wpływem enzymu (mirozynazy) i np. krojenia czy żucia kapustowatych, uwalniając inne substancje, które mają silne działanie przeciwnowotworowe.

Pamiętajmy, że dieta bogata w te rośliny nie może być pozbawiona innych składników - musi być odpowiednio zbilansowana, aby korzystnie wpływać na zdrowie.


Spowolnić czas

Działanie wolnych rodników uszkadza komórki i przyspiesza starzenie się organizmu. Uszkodzenia DNA mogą doprowadzić do nieprawidłowego działania poszczególnych komórek, mutacji, a nawet śmierci komórki. Podejrzewa się, że zwiększają także ryzyko wystąpienia nowotworów. Jeśli organizm jest w stanie się bronić, zachowana zostaje równowaga.

Badania potwierdzają, że już 300 gramów gotowanej brukselki (czyli ok. 15 główek) dziennie zmniejszało uszkodzenia DNA wywołane naturalnymi procesami metabolicznymi i działaniem wolnych rodników. Porównywano działanie brukselki i innych warzyw, spoza rodziny kapustowatych.

Jak gotować brukselkę?
Odpowiedź znajdziesz na następnej stronie!

Następna strona >>

1 2
z
3

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13