Ewa_Gotuje

To „masełko” pomaga kontrolować apetyt. Odstaw zwykłe masło i smaruj nim pieczywo

Coraz więcej osób szuka bardziej dietetycznego, zdrowszego lub po prostu innego w smaku zamiennika masła. Niezależnie, czy przyczyną jest choroba, czy rutyna w kuchni, potrzebują nowego smarowidła do kanapek. Z pomocą może przyjść masełko z awokado - przepis jest bardzo prosty i zdrowy.

Masełko z awokado - przepis, który warto znać | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czym smarować kromkę, jeśli nie masłem? Wielu Polaków nie wyobraża sobie kanapki bez - przynajmniej cienkiej - warstwy tego smarowidła, która dodaje smaku ich śniadaniu czy kolacji. Niektórzy jednak chcą je wymienić na inne - zdrowsze czy bardziej dietetyczne. Dowiedz się, jakie właściwości ma awokado, dlaczego warto przygotować z niego masełko i kto nie powinien po nie sięgać.

Sprawdź także: Wzmacnia odporność, chroni serce, ma ogromne pokłady witaminy C. Jak jeść i co zrobić z mamoncillo?

Masełko z awokado - przepis

Przepis na masełko z awokado jest bardzo prosty i wymaga zaledwie trzech łatwodostępnych składników. Jego przyrządzanie nie sprawia trudności, a po zrobieniu możesz go przechowywać w lodówce - w szklanym, czystym słoiczku - jeszcze do ok. trzech dni. To świetne rozwiązanie, jeśli zależy ci na zdrowej alternatywie dla tradycyjnego masła.

Składniki

  • dojrzałe awokado,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • opcjonalnie: ząbek czosnku lub natka pietruszki.

Jak zrobić masełko z awokado? Przepis zacznij od przekrojenia awokado na pół i usunięcia pestki. Łyżeczką zbierz cały miąższ ze środka i przełóż go do kielicha blendera. Wyciśnij również sok z połowy cytryny i dopraw solą. Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia w gładką masę. Jeśli masz ochotę podkręcić smak i właściwości zdrowotne pasty, do naczynia możesz wrzucić też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub poszatkowaną pietruszkę. 

Jakie właściwości ma awokado?

Warto jeść zielony owoc z pomidorami bogatymi w likopen (czyli silny przeciwutleniacz o antynowotworowym działaniu), ponieważ zwiększa to ponad czterokrotnie przyswajanie tej substancji przez organizm. To niejedyna jego zaleta - jakie właściwości ma awokado? Przede wszystkim to źródło łatwo przyswajalnych tłuszczów, błonnika pokarmowego, pełnowartościowego białka, minerałów (w tym wapnia, fosforu i potasu) i witamin (m.in. A, C, K, PP i tych z grupy B).

Mimo że owoc jest dość kaloryczny (100 g zawiera ok. 160 kcal), to wciąż zaleca się jego spożywanie na diecie odchudzającej. W ok. 70 proc. składa się z wody, dlatego świetnie nawadnia organizm. Okazuje się też, że zjedzenie połowy awokado wywołuje uczucie sytości na dłużej, zniechęcając do podjadania pomiędzy posiłkami. Takie wnioski przedstawili naukowcy z Loma Linda University w Kalifornii, w artykule opublikowanym w piśmie „Nutrition Journal”. 

Błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit, przyspiesza metabolizm, łagodzi wzdęcia i zaparcia oraz obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu czy cukru we krwi. Regularne spożywanie owocu zaleca się chorującym na stłuszczenie wątroby, osobom z nadciśnieniem, cukrzycą i miażdżycą.

Niestety nie można zapomnieć o tym, kto nie powinien jeść awokado. Nie jest ono wskazane w jadłospisie osób z zespołem jelita drażliwego (zawiera trudnoprzyswajalne dla chorych węglowodany), dolegliwościami ze strony nerek (ze względu na dużą zawartość potasu w owocu), przyjmujących leki przeciwzakrzepowe (może zaburzać ich działanie) i uczulonych na awokado lub lateks (alergia krzyżowa).

1. Masło z awokado

 Masło z awokado Zobacz przepis

Masło z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Masło z awokado na kanapki

 Masło z awokado na kanapki Zobacz przepis

Masło z awokado na kanapki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Masło z awokado

 Masło z awokado Zobacz przepis

Masło z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Masło z awokado. Zdrowe i szybkie w przygotowaniu

 Masło z awokado. Zdrowe i szybkie w przygotowaniu Zobacz przepis

Masło z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Masełko z awokado do pieczywa

 Masełko z awokado do pieczywa Zobacz przepis

Masełko z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pasta z awokado

 Pasta z awokado Zobacz przepis

Pasta z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pasta z awokado i jajek

 Pasta z awokado i jajek Zobacz przepis

Pasta z awokado i jajek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, kingaparuzel.pl, naukawpolsce.pl, doz.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Drugie kulinarne życie czerstwego pieczywa. Co z niego zrobić? »

Włącz do jadłospisu, a pożyjesz dłużej. Wpływają na wszystko, od jelit po mózg »

Borowiki możesz wyhodować nawet na parapecie. Znajoma grzybiarka pokazała mi, jak to zrobić »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13