Sezon na truskawki

Ten rodzaj tłuszczu może uszkadzać pamięć

Niektóre izomery kwasów tłuszczowych, nazywane też tłuszczami uwodornionymi lub trans, nie tylko są dla nas niezdrowe - mogą też pogarszać pamięć!

Fot. 123RF/Picsel

Wiadomo, że tłuszcze trans, mimo roślinnego pochodzenia, zwiększają ryzyko otyłości, nadciśnienia, chorób serca, miażdżycy, cukrzycy, a nawet agresywnych zachowań. Znajdziemy je głównie w produktach wysoko przetworzonych, chociaż zdaża się, że pojawiają się także w naturalnej żywności - naukowcy przypuszczają jednak tłuszcze trans naturalnego pochodzenia nie działają w taki sposób. Uwodornione kwasy tłuszczowe poprawiają smak, konsystencję, a także wydłużają czas przydatności do spożycia wielu produktów.

Wyniki badań ogłoszonych przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne są wyjątkowo niepokojące. Tłuszcze trans mogą pogarszać pamięć - w tym momencie wiadomo, że dotyczy to mężczyzn w średnim wieku.

W badaniach uczestniczyło tysiąc mężczyzn w wieku powyżej 20 lat. Wypełniali oni kwestionariusze dotyczące diety i rozwiązywali testy pamięciowe. Testy pamięci polegały na otrzymywaniu ok. 100 kart z różnymi słowami i określeniu, czy dane słowo już wystąpiło.

W przypadku mężczyzn poniżej 45. roku życia, niezależnie od innych czynników (wieku w tej grupie, chorób takich jak depresja, czy poziomu edukacji) mieli gorszą pamięć, jeśli jedli tłuszcze trans.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Co ciekawe, z każdym gramem tłuszczów trans dziennie badani zapominali średnio 0,76 słowa. Przy największym dziennym spożyciu mieli trudności z pamiętaniem już 11 słów. To już spadek sprawności pamięci o ponad 10 proc.

Skąd takie działanie tych tłuszczów? Naukowcy podejrzewają, że chodzi o wywoływany przez tłuszcze trans stres oksydacyjny zwiększający niszczenie komórek organizmu. Tłuszcze trans maja dokładnie odwrotne działanie niż antyoksydanty (które zwalczają wolne rodniki i nie dopuszczają do nadmiernych uszkodzeń komórek wskutek stresu oksydacyjnego - tutaj przeczytasz więcej na ich temat). Wskutek uszkodzeń komórek może dochodzić do pogorszenia ukrwienia ważnych ośrodków mózgu. Stąd problemy z pamięcią.

Prowadząca badania Beatrice A. Golomb, podsumowała je w ten sposób: „Tłuszcze trans mogą wydłużać trwałość produktów, ale równocześnie skracają życie ludziom”.

Wyniki tych badań czekają jeszcze na opinie recenzentów.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 121

60 min
2
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 84

30 min
1
30 min
3
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2