Sezon na truskawki

Te ryby to skarbnica witaminy D. Jesienią trzeba jeść je częściej

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że jedzenie ryb jest bardzo zdrowe. Ryby to świetne źródło białka, witamin i minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Czy wiesz jednak, które z nich są najbardziej wartościowe pod względem odżywczym? Jakie ryby warto wybierać, te tłuste, a może chude? Które ryby mają najwięcej witaminy D, odpowiedzialnej za mocne kości i zęby? Sprawdź, dlaczego witamina D jest tak ważna w codziennej diecie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chcesz jeść więcej ryb, ale nie wiesz, po które z nich warto sięgnąć? Tłuste ryby morskie są cennym źródłem witaminy D oraz kwasów tłuszczowych, dlatego warto przyrządzać je na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Jak jedzenie tłustych ryb wpływa na twój organizm? Dlaczego, w twoim codziennym menu nie może zabraknąć witaminy D?

Sprawdź także: Ość z ryby utknęła ci w gardle? Zobacz, co musisz zrobić

Witamina D – dlaczego jest ważna?

Czy wiedziałeś, że aż 90 procent Polaków ma niedobór witaminy D? W dużej części odpowiedzialna jest za to pogoda oraz krótki okres letni, bowiem witamina D wytwarzana jest przez organizm głównie za sprawą promieni słonecznych.

Niedobór witaminy D może mieć poważne skutki, m.in. powodować: osteoporozę, krzywicę u dzieci, być przyczyną obniżonej odporności, nadciśnienia, bólu zębów i kości. Dostarczenie jej z pożywienia nie jest takie łatwe, ponieważ występuje w nielicznych produktach spożywczych. Oczywiście znajdziesz ją w mleku, żółtkach jaj, wątrobie, niektórych grzybach czy żółtym serze, jednak to właśnie tłuste ryby morskie są jej najbogatszym źródeł.

Witamina D jesienią i zimą

Dostarczanie odpowiedniej dawki witaminy D, jest ważne zwłaszcza zimą, kiedy wystawianie skóry na działanie promieni słonecznych jest znacznie utrudnione. Warto wspomnieć również o tym, że ekspozycja ciała na działanie słońca nie jest korzystna dla naszego zdrowa. Narażamy się nie tylko na poparzenia, ale i ryzyko zachorowania na nowotwory skóry. Nic więc dziwnego, że dermatolodzy w sezonie letnim apelują o regularną aplikację kremów z filtrem, które ograniczają produkcje witaminy D.

Witamina D jest nazywana witaminą słońca, co jednak zrobić kiedy za oknem jest szaro, a ty dodatkowo chcesz chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem? Rozwiązaniem jest dobrze zbilansowana dieta (pokrywa około 20 proc. zapotrzebowania na witaminę D, reszta to ta syntezowana przez organizm pod wpływem słońca), w której nie zabraknie produktów bogatych w witaminę D, oraz odpowiednia suplementacja.

Aby uzupełnić niedobory witaminy D, może być konieczne sięgnięcie po apteczne preparaty. Dorośli  potrzebują od 800 do 2000 jednostek na dobę, natomiast u dzieci i młodzieży jest to od 600 do 1000 jednostek na dobę w okresie od jesieni do wiosny. Oczywiście wszystko zależy od indywidualnego zapotrzebowania oraz np. wagi. Dlatego zanim rozpoczniesz przyjmowanie dodatkowych środków, warto zasięgnąć opinii lekarza.

Witamina D – właściwości

Chyba wszyscy kojarzą witaminę D z jej wpływem na zdrowie kości i zębów. Nic w tym dziwnego, witamina D uczestniczy w procesie wchłaniania wapnia i fosforu, które w głównej mierze odpowiadają za zdrowie zębów oraz układu kostnego. Dzieciaki zachęcane są przez swoich rodziców do spożywania nabiału, aby zadbać o to, by szybko rosły, miały mocne kości oraz zęby bez dziur. W przypadku osób starszych witamina D jest istotna, aby uchronić się przed zachorowaniem na osteoporozę. Co więcej, jest również odpowiedzialna za prawidłową pracę układu nerwowego oraz mięśniowego

Nie wszyscy wiedzą, że witamina D wspomaga proces odchudzania, ponieważ zachowanie jej prawidłowej ilości w diecie, pomaga przyspieszyć przemianę materii. Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe, oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.  

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy częściej łapią nas infekcje, przeziębienia, czy grypa. Wówczas większość z nas sięga po witaminę C, okazuje się jednak, że witamina D jest równie istotna. Ponieważ wspiera odporność organizmu.

Które ryby mają witaminę D?

Skoro wiemy już, dlaczego odpowiednia ilość witaminy D w diecie jest tak istotna, warto zapoznać się z listą ryb, które ci jej dostarczą. Najlepiej wybierać ryby morskie, o dużej zawartości tłuszczu, warto wspomnieć, że witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Świetnym wyborem będzie: świeży węgorz, śledź w oleju, sardynki w puszce, łosoś, miecznik, dorsz, makrela i tuńczyk.

Możesz spożywać ryby gotowane, pieczone, smażone, lub te w oleju, czy z puszki. Oczywiście, jeśli masz taką możliwość najlepiej sięgać po świeże ryby, ze sprawdzonych źródeł.

Zastanawiasz się, jaki obiad z rybą w roli głównej zaserwować rodzinie? Koniecznie zapoznaj się z pysznymi przepisami naszych użytkowników.

1. Grilowana makrela

 Grilowana makrela Zobacz przepis

Grilowana makrela / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Śledź po flamandzku

 Śledź po flamandzku Zobacz przepis

Śledź po flamandzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Łosoś pieczony

 Łosoś pieczony Zobacz przepis

Łosoś pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pieczona makrela

 Pieczona makrela Zobacz przepis

Pieczona makrela / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Smażony węgorz z ananasem i grzybami

 Smażony węgorz z ananasem i grzybami Zobacz przepis

Smażony węgorz z ananasem i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Śledź po sułtańsku

 Śledź po sułtańsku Zobacz przepis

Śledź po sułtańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Łosoś z grilla

 Łosoś z grilla Zobacz przepis

Łosoś z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Śledź po grecku

 Śledź po grecku Zobacz przepis

Śledź po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Łosoś po toskańsku

 Łosoś po toskańsku Zobacz przepis

Łosoś po toskańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Łosoś z kaparami

 Łosoś z kaparami Zobacz przepis

Łosoś z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dodaj to do herbaty. Efekt rozgrzewający gwarantowany »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
30 min
33
15 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 229

30 min
5
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 372

60 min
6
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 270

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3