Składniki:
2 solone filety ze śledzia norweskiego
zielone jabłko - odmiana Granny Smith - kruche, soczyste, zielone, nowozelandzkie jabłka, dostępne w sieciach handlowych
kromka chleba pszennego
1 jajko
3 cebulki szalotki
mleko
olej słonecznikowy
sok z cytryny
ocet jabłkowy według uznania
Przygotowanie:
1. Obrany i oczyszczony filet ze śledzia namoczyć w mleku. W mleku namoczyć również kromkę chleba. Jajko ugotować na twardo, szalotki drobno posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
2. Filety ze śledzia norweskiego posiekać. Odcisnąć namoczony chleb. Filety, chleb, jabłko, posiekane jajko i szalotki zmiksować. Dodać parę kropel oleju - tak aby otrzymać gęstą lecz gładką masę. Całość doprawić sokiem z cytryny lub octem winnym.
3.Tatar podawać udekorowany półplasterkami cytryny lub zielonego z jabłka, z razowym pieczywem gruboziarnistym, najlepiej z ziarnami słonecznika.
Tatar ze śledzia norweskiego z jabłkiem
Dla osób odchudzających się dobrą wiadomością będzie to, że śledzie są mało kaloryczne, ponadto poprzez dużą zawartość potasu ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z naszego organizmu. Zatem jak chudnąć to czemu nie poprzez jedzenie śledzi!
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Przekąski
Chrupiące kanapki z kalmarami i krewetkami
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Warzywa
- Owoce
- Nabiał
- Jogurt
- Ryby
- Owoce morza
- Krewetki
- Kalmary
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Bułki
Odsłon: 90
10
Dania główne
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Kurczak
- Przyprawy
- Kanapki
- Kotlety
- Chleby
- Bułki
- Jajka
Odsłon: 6434
5
Dania główne
Risotto ze szpinakiem i wędzonym boczkiem
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 135
5
Dania główne
Gołąbki babci Zosi
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 221
4
REKLAMA