Ewa_Gotuje

Taką owsiankę jada Anna Lewandowska. Czy to sekret jej zdrowej figury?

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na owsiankę, którą poleca na słodkie śniadanie. Zrobisz ją z podstawowych składników i w zaledwie kilka minut. Sprawdź, jak przygotować owsiankę inspirowaną recepturą popularnej trenerki personalnej i bizneswoman.

Fot. FaceToFace/REPORTER

Z tego artykułu dowiesz się:

Śniadania to najważniejszy posiłek dnia - na pewno nieraz już to słyszałeś. Niestety, o poranku często jesteśmy zabiegani i myślimy tylko o tym, żeby zjeść cokolwiek. Tymczasem istnieje wiele zdrowych i jednocześnie prostych oraz szybkich pomysłów na pierwsze danie dnia. Jednym z nich jest pyszna owsianka. Dlaczego warto ją jeść i jaką poleca Ania Lewandowska? 

Sprawdź także: Kryzys ekonomiczny - czy musztarda stanie się towarem deficytowym?

Czy owsianka jest zdrowa?

Choć talerz owsianki z samego rana to duża dawka węglowodanów, to również porcja białka i błonnika. Właśnie dlatego takie śniadanie doda siły i energii, bez powodowania nieprzyjemnego obciążenia żołądka. Bazą słodkiej przekąski są płatki owsiane, które zawierają wiele cennych dla organizmu składników. Czy owsianka jest zdrowaJak najbardziej - warto ją jeść regularnie.

Płatki owsiane są bogate w witaminy, m.in. te z grupy B. Ich regularne spożywanie poprawia pamięć i pomoże uporać się ze stresem. Owsianka dostarcza też selen, żelazo i magnez, które chronią przed zmęczeniem, drażliwością i utrzymają organizm w dobrej kondycji na dłużej. Wiele korzyści przyniesie też błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i zapewnia uczucie sytości. To również on obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. 

Ze względu na obecność kwasu foliowego, płatki owsiane powinny włączyć do swojej diety również przyszłe mamy. Ponadto owies posiada także właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dzięki czemu pomoże obniżyć ryzyko zachorowania na raka

Prozdrowotne działanie mają również dodatki do owsianki - wybieraj świeże owoce, gorzką czekoladę, orzechy, cynamon i kakao lub miód. To one korzystnie wpłyną na organizm.

Sprawdź także: Wrzuć do owsianki, a schudniesz. Oto dodatki, które wspomogą odchudzanie

Jak często jeść owsiankę?

Owsiankę można włączyć do regularnej diety i jeść prawie codziennie. Nie można jednak przesadzać z jej ilością. Pamiętaj, że owsianka to źródło węglowodanów, a tych lepiej nie spożywać zbyt wiele. Jedząc owsiankę regularnie, pij też dużo wody, aby pomóc organizmowi w pozbywaniu się resztek pokarmowych.

Czy owsianka jest kaloryczna?

Owsianka może być dietetyczna, jeśli jest jedzona w odpowiednich, niezbyt dużych porcjach. Płatki owsiane to źródło zdrowych i niezbędnych do funkcjonowania organizmu węglowodanów, które należy sobie dawkować, ale nie należy się ich całkowicie wystrzegać.

Dużym błędem natomiast przy przygotowaniu owsianki będzie dodanie cukru. Unikaj tego białego, brązowego, a miodu dodawaj najwyżej łyżeczkę. Lepiej dosładzać owsiankę świeżymi owocami lub ewentualnie „podkręcić" jej smak wiórkami kokosowymi czy cynamonem.

Ze względu na dietetyczność owsianki i dużą zawartość błonnika, który przyspiesza metabolizm, po takie śniadanie chętnie sięgają sportowcy lub osoby dbające o sylwetkę. Wśród miłośników słodkiej przekąski, jest też Anna Lewandowska, która swoją wersję owsianki przygotowuje w pięć minut.

Jak zrobić owsiankę Ani Lewandowskiej?

Wykonanie śniadania inspirowanego przepisem Ani Lewandowskiej wcale nie jest trudne i zajmie ci kilka chwil. Czekoladowa owsianka z malinami i czekoladą to wspaniały, słodki początek dnia. Wypróbuj prosty przepis:

Czekoladowa owsianka z malinami według Ani Lewandowskiej

 Czekoladowa owsianka z malinami według Ani Lewandowskiej Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie / Fot. FaceToFace/REPORTER

Oryginalny przepis na owsiankę Ani Lewandowskiej znajdziesz na kanale trenerki na Instagramie:

Zobacz także:

Tego nie trzymaj na drzwiach lodówki! Nagminne błędy w kuchni »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 131

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 61

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1033

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13