Ewa_Gotuje

Tak święcono pokarmy 90 lat temu. Wielka Sobota na archiwalnych zdjęciach

Czy rozmawiałeś kiedyś z dziadkami lub rodzicami, jak obchodzono Wielkanoc, gdy byli jeszcze mali? Czy szli ze swoją rodziną poświęcić pokarm w koszyczku? Czy w ich miejscowości panowały specjalne zwyczaje? Przekonaj się, jak wyglądała święconka 90 lat temu, przeglądając unikatową, archiwalną galerię zdjęć.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe / Dziewczynki trzymające koszyczki wielkanocne, 1937 r.

Wielkanoc to szczególne święto dla katolików, którzy uznają je za najważniejsze w całym roku. Przygotowują wtedy pyszne potrawy i nastawiają się na radowanie w gronie najbliższych osób. Trzeba przyznać, że te zwyczaje nie zmieniły się od lat. Dowiedz się, jak w XX wieku obchodzono święta Wielkiej Nocy, przeglądając przygotowaną przez nas galerię.

Zobacz także: Co i dlaczego wkładamy do koszyczka wielkanocnego?

Wielka Sobota w 1932 roku

Czy wyobrażasz sobie, jak spędzano Wielką Sobotę w 1932 roku w podkrakowskich Niepołomicach? Już za chwilę ci to pokażemy. Na zachowanych zdjęciach widać grupę kobiet oraz dzieci idących z koszyczkami do święcenia. Ksiądz błogosławi pokarm i wykonuje pamiątkową fotografię z uczestnikami nabożeństwa. 

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kobiety wraz z dziećmi zmierzają do kościoła, aby poświęcić pokarmy.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Ksiądz dokonuje poświęcenia produktów znajdujących się w koszyczku.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Pamiątkowa fotografia z 1932 roku z Niepołomic.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Uczestnicy święconki rozchodzą się do domu.

Wielka Sobota w 1937 roku

Na całe szczęścia dla nas, zachowały się również zdjęcia z 1937 roku. Tym razem zabierzemy cię w podróż do podkrakowskich Tomaszowic i Modlnicy, w których również obchodzono Wielką Sobotę. Pokarmy święcono w specjalnie przygotowanych koszach, zarówno przed kościołem, jak i we dworach. Przekonaj się, jak wyglądała święconka 85 lat temu!

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kobiety z małymi dziećmi zebrały się, by uczestniczyć w obchodach Wielkiej Soboty. Niosą koszyczki wielkanocne do poświęcenia.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kobiety ustawiły kosze przed sobą i czekają na duchownego, który je poświęci. Jak widać na fotografii, to czas do rozmów i radowania się.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kapelan kościelny, jeszcze przed pojawieniem się księdza, zbierał dary, jak np. jajka, które były ofiarą parafian za poświęcenie produktów.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Następnie ksiądz święcił kosze pełne naturalnych, domowych produktów. Kosze kładziono na ziemi w rzędzie, a za nimi ustawiały się kobiety wraz z dziećmi.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Ksiądz święcił pokarm wielkanocny również w tomaszowickim dworze. Ten wówczas był prezentowany elegancko na stole, już bez wiklinowego kosza.

Sprawdź także: Tak obchodzono Wielkanoc niemal 100 lat temu! Piękna galeria zdjęć

Wielkanoc to szczególny czas, który również warto wykorzystać do wspominania. Tym bardziej że najczęściej, jeśli tylko mamy taką możliwość, spotykamy się w rodzinnym gronie. Zapytaj więc swoich bliskich, czy Wielka Sobota różni się teraz od tej, którą pamiętają z dzieciństwa. Na pewno opowiedzą wiele ciekawych historii.

Zobacz także:

Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz»

Jak rozmrozić mięso w kilka minut? »

10 pomysłów na obiad z niskim indeksem glikemicznym »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
14
Desery Deser z ricottą i truskawkami

Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...

Odsłon: 1898

15 min
7
>60 min
11
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 9560

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

3
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

9
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10