Ewa_Gotuje

Szybko i zdrowo, czyli obiad w 30 minut

To, że jesteśmy coraz bardziej zabiegani i zapracowani brzmi niemal jak truizm. Niestety, nie zmienia to faktu, że codzienna gonitwa odbija się negatywnie na naszych nawykach żywieniowych.

Fot. 123RF/Picsel

Jadamy szybko i byle jak. Często w pracy sięgamy po przekąski, by wieczorem pofolgować sobie ciężką i wysokokaloryczna kolacją. Czy naprawdę na porządny obiad możemy pozwolić sobie wyłącznie w weekend?

 

Przeciwnie! Zapraszamy do cyklu "Obiad w 30 minut". Co tydzień będziemy podsuwać pomysły na posiłki, które z powodzeniem da się przygotować po pracy, czy po zajęciach na uczelni, nie spędzając w kuchni całego popołudnia. Szybko, tanio, zdrowo i przede wszystkim smacznie. Zaczynamy!

Czego potrzebujemy?

W drodze do domu zaglądamy do lokalnego warzywniaka i kupujemy:

- dwie porcje włoszczyzny
- dwa brokuły
- śmietanę 18%
- dwie bułki
oraz
- 40 dag pomidorów koktajlowych
- czerwoną cebulę
- czosnek
- świeżą bazylię
- paczkę pełnoziarnistego makaronu - kokardki
a także
- 2 banany
- sezam
- mleko

Resztę powinniśmy mieć w domu. Kluczem do przygotowania obiadu w 30 minut jest skupienie uwagi tylko na gotowaniu, wykorzystaniu w pełni tak zwanego międzyczasu oraz dokładne rozplanowanie kolejnych kroków. Wybieramy dania, które można przygotowywać jednocześnie. Dobrym nawykiem jest też szybkie zmywanie w trakcie, tak by po obiedzie zostawić tylko talerze i pogrążyć się w błogim oraz zasłużonym lenistwie.

 

Krem z brokułów

©123RF/PICSEL

 

- włoszczyzna
- brokuły
- oliwa z oliwek
- śmietana
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- grzanki



Bez zupy nie można mówić o pełnym obiedzie. Szybka zupa kojarzy się nieodłącznie z kostkami rosołowymi, lub, o zgrozo, z zupkami chińskimi. A przecież można ugotować szybką zupę wyłącznie z naturalnych składników.

Zaczynamy od obrania marchwi i pietruszki oraz pokrojenia selera w cienkie plastry. Warzywa przesmażamy na oliwie z oliwek, tak aby je lekko zeszklić. Oprószamy je grubo mielonym pieprzem. W tym samym czasie zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy porcję kapusty oraz pokrojonego w kawałki pora. Gdy warzywa puszczą aromat, przerzucamy je, wraz z tłuszczem, do garnka z wodą. Doprawiamy solą, pieprzem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy 20-25 minut.

W osobnym naczyniu, najlepiej na parze, gotujemy podzielone w drobne różyczki brokuły. Brokułom wystarczy dosłownie 15 minut, by zmięknąć. Teraz wystarczy wycedzić warzywa z wywaru, dodać doń brokuły i z dodatkiem śmietany zmiksować. Aby zupę zagęścić, możemy dodać kilka marchewek. Krem doprawiamy gałką muszkatołową i podajemy z grzankami. Jak je zrobić? Wystarczy pokroić bułki w drobną kostkę, a następnie usmażyć je na maśle z kroplą oliwy na złocisto.

Dobra rada: ugotowane warzywa można wykorzystać i zrobić z nich wegetariańskie kotlety. Wystarczy, że je rozdrobnimy, doprawimy wedle własnego smaku oraz zagęścimy jajkiem i bułką tartą, a następnie wysmażymy na złocisto.

Wypróbuj inne przepisy na zupy typu krem >>

 

Pomidorowe kokardki

©123RF/PICSEL

 

- makaron
- pomidory koktajlowe
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- ocet balsamiczny
- parmezan
- pieprz
- sól



Z drugim daniem nie czekamy na zupę, tylko przygotowujemy je równocześnie. To szybka, łatwa, ale i niecodzienna propozycja, która nie wymaga ogromnych nakładów sił, czasu, czy uwagi.

Zaczynamy od podzielenia w ćwiartki pomidorów koktajlowych i przerzucenia ich do salaterki. Do pomidorów dodajemy pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz drobno posiekany ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i posiekaną, świeżą bazylią. Pomidory zalewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego. Mieszamy i zamykamy w lodówce.

Następnie gotujemy makaron. Wycedzamy, nie przelewamy wodą, tylko wrzucamy z powrotem do garnka. Do makaronu dodajemy pomidory z zalewą. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut, by makaron wchłonął część zalewy. Danie podajemy lekko oprószone parmezanem.

Dobra rada: sos do tego makaronu można wykorzystać jako sałatkę śniadaniową. Jeśli nie wykorzystamy wszystkich pomidorków, lub po prostu przygotujemy ich więcej, to z powodzeniem możemy je zapakować rano i zabrać ze sobą do pracy, lub na uczelnię. Wystarczy dodać garść liści ulubionej sałaty i gotowe. Ze świeżym pieczywem smakuje doskonale.

Zobacz inne przepisy z makaronem! >>

Deser - koktajl bananowy

 

- 2 banany
- garść sezamu
- sok z połówki cytryny
- łyżka miodu
- dwie szklanki mleka



Na deser proponujemy pożywny i zdrowy koktajl bananowy. Sam koktajl powstaje w oka mgnieniu, aby jednak nadać mu unikalny smak potrzebujemy chwilę przygotowań. Gwarantujemy, że będzie to bardzo krótka chwila.

Na suchej patelni prażymy garść ziaren sezamu. Gdy tylko sezam zacznie charakterystycznie podskakiwać i nabierać złotej barwy, zsypujemy go na talerzyk. Banany kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w blenderze. Wciskamy sok z połówki cytryny i dodajemy łyżkę miodu. Wsypujemy sezam i zalewamy całość mlekiem. Miksujemy na gładką masę i podajemy w szklankach ze słomką. Dobra rada: mleko możemy z powodzeniem zastąpić ulubionym sokiem i zamiast koktajlu podać modny smoothie.

Zobacz więcej przepisów na przepyszne koktajle! >>

Smakowało? Zdążyliście w pół godziny? Czekamy na wasze uwagi i propozycje!

Bartosz Rumieńczyk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Barszcz z botwinki

Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...

Odsłon: 55

60 min
1
>60 min
11
Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 348

15 min
2

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

3
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

11