Ewa_Gotuje

Szklanka dziennie tworzy barierę przeciw wirusom. Do tego można zbić cukier

Proste koktajle z dwóch lub trzech składników powinny stać się podstawą diety. Dlaczego? Bo to świetny i szybki sposób, żeby przez cały rok dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Dowiedz się, jak zrobić koktajl imbirowo-jagodowy i kto powinien go pić, nawet codziennie.

Koktajl imbirowo-jagodowy - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Z przepisem na koktajl imbirowo-jagodowy poradzi sobie naprawdę każdy - nawet ten, kto ucieka od kuchni na co dzień. Wystarczy kupić kilka składników i je razem zblendować. Wybór produktów spożywczych nie może być jednak przypadkowy. To właśnie imbir i mrożone jagody odpowiadają za właściwości napoju.

Sprawdź także: Mają w sobie cukry proste, pokłady żelaza i potasu. Zjedz dwie, wstąpią w ciebie moce na cały dzień

W jakiej postaci imbir jest najlepszy?

Zanim przystąpisz do przygotowania prozdrowotnego napoju, musisz dowiedzieć się o dwóch jego najważniejszych składnikach - imbirze i jagodach, To właśnie wartości odżywcze korzenia i owoców przekładają się na cenne właściwości dla organizmu. 

W jakiej postaci imbir jest najlepszy? Jaki wybrać do przygotowania przekąski? W tym przypadku, gdy liczy się dostarczenie jak największych ilości witamin i minerałów, warto postawić na świeże kłącze imbiru. To właśnie ono zawiera gingerole, które podczas suszenia się ulatniają. Związki są silnymi antyoksydantami, działającymi pozytywnie niemal na cały organizm. Opóźniają procesy starzenia, mają właściwości kojące, chronią przed rozwojem nowotworów, miażdżycy, cukrzycy. Podczas przeziębienia rozgrzewają, wzmacniają odporność, zwalczają bakterie i wirusy. 

W sklepie nie sięgaj więc po przyprawę w proszku, ale uważaj również, żeby nie wybrać wysuszonego już kłącza. Takie również będzie pozbawione drogocennego olejku eterycznego. Szukaj korzeni, które są jędrne, pachnące i suche z zewnątrz, ale wciąż wilgotne w środku. Wybierz ten imbir, który pachnie i ma jasnobrązową skórkę bez żadnych przebarwień. Korzeń powinien być też twardy na całej długości i niepomarszczony. 

Czy mrożone jagody są zdrowe?

Choć świeże owoce są najzdrowsze, to te zamrożone również mogą być przydatne dla organizmu. Dlaczego? Szczególnie jesienią i zimą, gdy część owoców i warzyw nie jest tak łatwo dostępna, to właśnie te wyjęte z zamrażarki dostarczają witamin i minerałów. Czy mrożone jagody są zdrowe? Dzięki obróbce termicznej zachowują świeżość i wartości odżywcze. W niepozornych owocach kryją się witaminy, błonnik pokarmowy, a przede wszystkim cenne antyoksydanty.

Mrożone jagody bogate są w witaminę C, dlatego świetnie wspierają układ odpornościowy. Regularne ich spożywanie zwalcza skutki stresu oksydacyjnego, opóźnia starzenie się organizmu, obniża ciśnienie krwi i zbyt wysoki poziom cholesterolu. To wszystko przekłada się na poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Co więcej, mrożone jagody to doskonały wybór dla wszystkich dbających o zdrową sylwetkę. Nie dostarczają dużej ilości kalorii i tłuszczów, a zawartość błonnika dodatkowo przyspiesza metabolizm, pracę jelit i usprawnia procesy trawienne. 

Czy mrożone jagody są zdrowe? Zdecydowanie tak, przez długi czas nie tracą one swojej jakości oraz smaku. Przechowywane w zamrażarce pozwolą uzupełnić niedobory witamin, nawet jesienią i zimą. To dobry sposób, aby utrzymać zgrabną sylwetkę przez cały rok.

Koktajl imbirowo-jagodowy - przepis, kto powinien pić

Imbir to naturalny antybiotyk w twoim domu, a jagody - nawet mrożone - dostarczają wielu cennych witamin organizmowi. Warto więc przyrządzić z tych składników smaczną i zdrową przekąskę. Przepis na koktajl imbirowo-jagodowy, który wychodzi niezwykle kremowy i pyszny, nie jest trudny - wystarczy tylko chwila, żeby przygotować napój. Na początku zaopatrz się we wszystkie niezbędne produkty spożywcze. 

Składniki

  • 1/4 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki mleka owsianego,
  • pół szklanki zamrożonych jagód,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • pół łyżeczki startego korzenia imbiru.

Jak zrobić koktajl imbirowo-jagodowy? Do kielicha blendera wsyp płatki owsiane i zalej je mlekiem owsianym. Poczekaj ok. 15 minut, aż płatki nasiąkną płynem. Następnie dodaj mrożone jagody, jogurt, wsyp cukier i starty imbir. Zmiksuj wszystko, aż nabierze aksamitną konsystencję. Napój możesz chwilę schłodzić, żeby był przyjemnie orzeźwiający.

Kto powinien pić koktajl imbirowo-jagodowy? Po taką przekąskę powinny sięgać przede wszystkim osoby na diecie odchudzającej, z obniżoną odpornością i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Napój przyda się także w profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy.

Źródło: Smaker.pl, realsimple.com, surojadek.com, specpol.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13