Ewa_Gotuje

Sześć pomysłów na sałatkę z pomidorów

Właśnie teraz pomidory smakują najlepiej. Wykorzystaj sezon nie tylko robiąc z nich przetwory, ale także wykorzystując je do zrobienia wyjątkowych sałatek.

Fot. 123RF/Picsel

Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają też mangan, miedź, kobalt i brom, który ma działanie uspokajające.

W pomidorach znajdziemy także nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, oraz likopen, który chroni przed artretyzmem, chorobami serca, a nawet rakiem, w szczególności prostaty.

Leczniczą wartość pomidorów wykorzystali naukowcy z Wielkiej Brytanii, którzy wyhodowali fioletowe pomidory - wzmocnili antyrakowe działanie tych warzyw dodając antocyjanin (barwnik obecny w jeżynach czy aronii - stąd barwa), który hamuje procesy powstawania nowotworów. Przeprowadzono odpowiednie badania na myszach i faktycznie - gryzonie karmione fioletowymi pomidorami były bardziej odporne na zachorowania.

Pobierz aplikację smaker

Brytyjscy naukowcy udowodnili, że spożywanie pomidorów może spowolnić proces starzenia się skóry oraz przyspieszyć gojenie ran, np. po oparzeniach. Odpowiada za to także likopen, którego przyswajalność zwiększa się poprzez gotowanie, duszenie lub pieczenie pomidorów.

Brytyjczycy udowodnili również, że spożywanie dużych ilości pomidorów i jabłek ułatwia oddychanie i pozwala uniknąć chorób płuc. Dobroczynny wpływ na płuca mają antyoksydanty - obecne zarówno w pomidorach, jak i jabłkach.

Pomidory to także bardzo wdzięczny temat do kulinarnych eksperymentów. Możecie przygotować je na wiele sposobów, a jedne ograniczenie stanowi wasza wyobraźnia. To idealna baza do zup, sosów i różnego rodzaju przecierów. Możecie również przygotować koktajle z ich dodatkiem lub po prostu dorzucić je do kanapki. Fantastycznie sprawdzają się również w sałatkach.

 

1. Sałatka z pomidorów i cukinii

Fot. Bazyliaczywanilia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Warstwowa sałatka z pomidorami

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Sałatka z granatów i pomidorów

Fot. Facezprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Prosta sałatka pomidorowa

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Sałatka z kalafiora i pomidorów

Fot. Murphy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Pożywna sałatka pomidorowa

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13