Grill - temat specjalny

Szczypta smaku

Dwie kobiety — producentka i psychodietetyczka. Wspólna pasja — kulinaria. Jeden cel — dobry smak.

Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka-Łaska - kulinarne autorytety stacji TVN Style - wywołały już niejedną Rewolucję na talerzu. Po popularnym programie i opartej na nim bestsellerowej książce, panie postanowiły iść za ciosem i doprawić tegoroczną jesień znakomitą Szczyptą smaku.


W nowej książce udowodnią czytelnikom, że gotowanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i ciekawe. W tej kuchni rządzi konkret: ma być niebanalnie, a jednocześnie tak, by nie było zbyt wykwintnie. Szczypta smaku to propozycje kompletnych menu na każdą okazję - od przystawki do deseru.

 

Podsuwamy w tej książce gotowe przepisy na szczyptę romantyzmu (Romantyczna kolacja), rodzinnej atmosfery (Obiad rodzinny), zasilenia intelektualnego (Lunchbox), wybicia z nudy (Kanapki inaczej), dobrego początku (Śniadania), odprężenia (Słodkość z piekarnika), podróży (Francuskie inspiracje i Włoska mamma). (...) Zapraszamy do eksperymentowania, jedzenia zróżnicowanego, kolorowego, ciekawego! Nam też nie od razu wyszły jagnięce kotleciki, ale próby i błędy wyeliminowały niektóre dania z menu, a niektóre w zmienionej lepszej formie trafiły do naszej domowej książki kucharskiej jako must eat!" (fragment książki).

 

A więc mule na początek? Dlaczego nie... Grillowane szparagi zamiast marchewki z groszkiem? Nic prostszego. Tartaletki ze zdrowym (!) kremem czekoladowym? Zawsze! Z Olgą i Agatą - wulkanami energii i optymizmu - odkryjesz radość gotowania, zaoszczędzisz czas oraz nauczysz się, jak łatwo o siebie dbać, ciesząc się znakomitym smakiem.

 

Omlet z chrupiącymi warzywami i guacamole

 

Składniki:

- 1 zielona papryka
- biała część pora
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 4 jajka
- ½ zielonej papryczki pepperoni
- 2 duże dojrzałe awokado
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 mała szalotka
- ¼ limonki
- ¼ kostki bryndzy
- olej rzepakowy do smażenia
- pół pęczka świeżej kolendry
- sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Fasolkę oczyść i wrzuć do wrzątku. Odcedź. Pokrój na trzy części. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kawałki podobnej długości jak pokrojona fasolka. Paprykę wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem, po chwili dodaj fasolkę. Białą część pora pokrój w paseczki. Dodaj mniej więcej garść pora do warzyw na patelni. Smaż przez chwilę, aż warzywa trochę zmiękną, ale pozostaną al dente. Dodaj rozbełtane z solą i pieprzem jajka, zakryj pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Smaż przez 6-8 minut, aż omlet ładnie się zarumieni. Pod koniec posyp bryndzą, poczekaj, aż się rozpuści i zdejmij omlet z patelni.

 

Guacamole: Dojrzałe awokado obierz i wyjmij pestkę, pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój na ćwiartki.

Szalotkę i pepperoni bardzo drobno posiekaj. Wszystko wrzuć do dużego moździerza, skrop sokiem z limonki, przypraw solą i pieprzem, rozgnieć tak, by kawałki warzyw były wyczuwalne. Na koniec wrzuć garść posiekanej kolendry. Omlet podawaj z guacamole, całość możesz przyozdobić listkami kolendry.

 

Kotleciki jagnięce z sosem z granatów i grillowanymi szparagami

 

Składniki:

- 4 kotlety jagnięce z combra (ok. 2,5 cm grubości)
- 3 szalotki
- ½ szklanki czerwonego wina
- 1 owoc grantu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- mała gałązka świeżego rozmarynu
- pęczek zielonych szparagów
- 2 gałązki świeżej mięty
- sól i pieprz
- oliwa

 

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej oliwę. Kotleciki przypraw  posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem, smaż po  3-4 minuty z każdej strony. Odstaw w ciepłe miejsce, by  odpoczęły. Na patelnię wrzuć posiekane szalotki,  podsmaż przez chwilę; gdy tylko zaczną zmieniać kolor,  wlej wino i wymieszaj, odskrobując to, co przywarło do  patelni. Dodaj sok i nasiona granatu, ocet balsamiczny,  miód i masło, przypraw solą i pieprzem. Trzymaj sos na ogniu przez kilka  minut, aż zgęstnieje, a smaki się połączą. Szparagi umyj i odkrój zdrewniałe końce, skrop oliwą i  grilluj na patelni przez około 6 minut. Powinny być al  dente i intensywnie zielone. Pod koniec grillowania  posyp je grubą solą morską i posiekaną miętą. Kotleciki polej sosem, obok ułóż szparagi.

 

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 219

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17