Ewa_Gotuje

Świętujmy z marką Kamis Dzień Pikantnych Przypraw

Dziś, 16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Przypraw – święto, które w Polsce z roku na rok zyskuje na popularności. Z tej okazji bary i restauracje przygotowują specjalne, ostre menu. Świętować można również w domowym zaciszu – marka Kamis oferuje gamę produktów do przygotowania naprawdę ognistych potraw.

Co sprawia, że daną przyprawę określamy jako pikantną? Decydujący wpływ na to ma przede wszystkim obecność piperyny, izotiocyjanianu allilu i kapsaicyny. Mają one różne właściwości, ale działają pozytywnie na organizm większości ludzi. Przyspieszają przemianę materii, poprawiają krążenie, działają bakteriobójczo oraz przeciwbólowo, redukują ryzyko udaru mózgu oraz zawału, są także bogatym źródłem witamin A i C. W ich składzie znaleźć można również substancje pobudzające organizm do wytwarzania endorfin, które poprawiają nasze samopoczucie.

Ostre chili na zaostrzenie apetytu

Ta najostrzejsza z przypraw znana jest ze swoich właściwości rozgrzewających oraz zdrowotnych - przyspiesza przemianę materii oraz obniża poziom cholersterolu. Chili stanowi podstawę kuchni meksykańskiej - jest niezastąpionym składnikiem dań z fasoli, ostrych zup i potraw mięsnych. Aby móc świętować Dzień Pikantnych Przypraw wystarczy dodać szczyptę Kamis Chili Pieprz Cayenne np. do domowych hamburgerów czy gulaszy. Przyprawa ta świetnie nadaje się także jako dodatek do pomidorowych sosów i risotto.

Ogniste połączenie

Różnorodność pikantnych przypraw może spowodować lekki zawrót głowy. Jeśli jesteś wielbicielem zdecydowanych smaków i nie wiesz co wybrać, sięgnij po Młynek Ognista mieszanka przypraw z gamy Kamis Specialite. Pieprz, chilli, kolendra, czosnek i biała gorczyca zamknięte w małym szklanym młynku tworzą kompozycję mającą bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Przyprawa doskonale sprawdzi się w domach wielbicieli kuchni meksykańskiej i azjatyckiej. Ten przygotowany specjalnie dla kulinarnych odkrywców oraz miłośników ostrych dań zestaw przypraw nadaje potrawom iście ognisty smak i niezapomniany aromat.

Co jeśli jednak przesadzimy z ilością ostrych przypraw? Ratunkiem może być woda, ale nie wszystkie ostre substancje są w niej rozpuszczalne. W takim wypadku należy zastosować olej, mleko lub kieliszek mocniejszego alkoholu.

Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tort wiśniowy

Tort wiśniowy jest doskonałą propozycją dla osób, które nie przepadają za mdł...

Odsłon: 243

60 min
0
Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 306

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 28020

30 min
42

Polecane artykuły

2
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13