Ewa_Gotuje

Sposoby domowego uzdatniania wody

O tym, dlaczego warto zadbać o samodzielne uzdatnianie wody nie trzeba nikomu mówić. Woda pokonując setki kilometrów w miejskich wodociągach zwykle ulega ponownemu zanieczyszczeniu. Jak prawidłowo uzdatnić wodę w domu i co powinniśmy z niej odfiltrować?

Fot. 123RF/Picsel
Choć zakłady wodociągowe same uzdatniają wodę, po przebyciu całej drogi do kranu, wymaga ona ponownego oczyszczenia, zanim trafi do naszych szklanek. Możemy to zrobić niskim kosztem, przy pomocy dzbanków filtrujących lub montując domowy system uzdatniania. Na co powinniśmy zwrócić uwagę?

Dogłębne oczyszczanie

Przede wszystkim dobry filtr powinien radzić sobie z wszelkimi zanieczyszczeniami. Najważniejsze, by pozbyć się z wody chloru, kamienia oraz wszelkich metali ciężkich takich jak miedź, żelazo, ołów, rtęć czy izotopy promieniotwórcze.

W całym procesie liczy się przede wszystkim dokładność. Jeśli choć jedna kropla wody będzie zawierała szkodliwe substancje, nie ma mowy o dogłębnym oczyszczaniu. Efekt perfekcyjnego uzdatnienia wody można osiągnąć dzięki zastosowaniu technologii IAM - Isotropic Adsorbtion Matrix, która przenika przez wkład i wiąże wszelkie adsorbenty w gęstą sieć. Pozwala to wodzie na równomierne przenikanie przez cały wkład, a brak luźnych przestrzeni sprawia, że jest ona w pełni oczyszczona. Tego typu rozwiązanie można spotkać we wkładach Aquaphor.

Pozbycie się kamienia, chloru oraz metali ciężkich to jednak nie wszystko. W oczyszczonej wodzie nie powinny znaleźć się również szkodliwe drobnoustroje. Niestety, nie wszystkie urządzenia do uzdatniania wody są wyposażone w odpowiednie technologie. Jednym z takich rozwiązań jest Dynamic Fixation of Silver, w którym jony aktywnego srebra działają jako środek bakteriostatyczny. W połączeniu z Aqualen, autorską technologią firmy Aquaphor, bezpiecznie wszczepiają się do włókien hydrofilowych, zapewniając wysoką wydajność oczyszczania.

Zobacz też: Fakty i mity na temat wody z kranu

Mineralizacja

Kiedy mamy już wodę pozbawioną wszelkich drobnoustrojów i szkodliwych substancji, powinniśmy zadbać o to, by pita przez nas woda była bogata w drogocenne minerały. Jeśli proces uzdatniania wody pitnej będzie uzupełniony o mineralizację, uda nam się zaoszczędzić mnóstwo czasu, pieniędzy oraz wysiłku związanego z kupowaniem butelkowanej wody mineralnej.

Po oczyszczeniu, zanim trafi do naszych szklanek, woda powinna przejść proces mineralizacji, która wzbogaci ją o wapń, magnez, potas czy sód. Dzięki temu pijąc nie tylko uzupełnimy ważne składniki odżywcze w diecie, ale również wyregulujemy procesy fizjologiczne naszego organizmu.

Małymi krokami do zdrowia

Jeśli nie chcemy od razu inwestować w profesjonalny system odwróconej osmozy, powinniśmy stopniowo zadbać o poprawę naszych nawyków. Pierwszym krokiem może być zakup dzbanka filtrującego, który oczyści naszą wodę i uzdatni ją do picia.

Decydując się na instalację filtrów powinniśmy wziąć pod uwagę ich wydajność. W niewielkiej kawalerce nasze zapotrzebowanie będzie znacznie mniejsze niż w dużym domu, w którym mieszka rodzina z kilkorgiem dzieci. Przy doborze odpowiedniego rozwiązania warto zdać się na opinię specjalistów, którzy doradzą nam produkt spełniający nasze oczekiwania.

Artykuł powstał we współpracy z marką Aquaphor

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 118

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 824

15 min
14
15 min
6
15 min
2
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 523

30 min
7

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13