Ewa_Gotuje

Sosy i dipy do dań z grilla

Dobry sos może całkowicie odmienić smak przygotowywanych przez was dań. Szykując grillowe menu, nie zapomnijcie o zrobieniu przynajmniej kilku, aromatycznych dipów.

Fot. 123RF/Picsel

O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei całkowicie zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk.

Różnego rodzaju dipy szczególną rolę odgrywają w przypadku dań przygotowywanych na grillu. To właśnie dzięki nim, dymny smak zostaje nieco przełamany i ożywiony.

Brakuje wam pomysłu na ciekawe sosy do grillowanych dań? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Sos czosnkowo-serowy

 Sos czosnkowo-serowy Zobacz przepis

Sos czosnkowo-serowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To jeden z ulubionych sosów Polaków. Dodajemy go do pizzy, frytek oraz wielu innych potraw. Wiele osób przygotowuje go w wersji bez sera, jednak za sprawą tego składnika dip nabiera wyjątkowego smaku.

2. Grecki sos tzatziki

 Grecki sos tzatziki Zobacz przepis

Grecki sos tzatziki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten klasyczny sos z pewnością doskonale zna ten, kto kiedykolwiek spędzał urlop w Grecji. Ogórek i czosnek to idealne połączenie. Zwłaszcza w ciepłe, letnie dni.

3. Barbecue sos

 Barbecue sos Zobacz przepis

Barbecue sos/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A może macie ochotę na smaki zza oceanu? W Stanach Zjednoczonych ten sos to najprawdziwsza klasyka gatunku. Każdy kucharz posiada na niego swój sekretny przepis i strzeże go niczym najcenniejszego skarbu.

4. Dip serowo-orzechowy

 Dip serowo-orzechowy Zobacz przepis

Dip serowo-orzechowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście sosu serowego, powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do grillowanych mięs lub surowych warzyw.

5. Dżadżyk

 Dżadżyk Zobacz przepis

Dżadżyk/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto turecka wariacja na temat greckiego sosu tzatziki. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają go jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

6. Chimichurri

 Chimichurri Zobacz przepis

Chimichurri z czosnku niedźwiedziego/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chimichurri jest wyjątkowo popularnym dodatkiem do mięs w Ameryce Południowej. Zdarza się również, że marynowane są w nim mięsa, jeszcze przed pieczeniem. Koniecznie spróbujcie naszą propozcyję na sos chimichurri w polskim wydaniu.

7. Sos paprykowy do mięs i wędlin

 Sos paprykowy do mięs i wędlin Zobacz przepis

Sos paprykowy do mięs i wędlin/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie takiego sosu wymaga nieco wysiłku, jednak gwarantujemy, że w stu procentach wam się to opłaci. Jego intensywny i głęboki smak będzie idealnie pasować do mięs z rusztu.

8. Dip bazyliowy

 Dip bazyliowy Zobacz przepis

Dip bazyliowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli w waszym ogródku rośnie bazylia, wykorzystajcie ją do przygotowania lekkiego i aromatycznego dipu. To świetna alternatywa dla pesto lub sosu czosnkowego.

9. Sos berneński

 Sos berneński Zobacz przepis

Sos berneński/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Klasyczny przepis na sos berneński, który idealnie kompunje się z rybami, wybornie smakuje podany do grillowanego łososia.

10. Sos diabelski

 Sos diabelski Zobacz przepis

Sos diabelski/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mamy też wyjątkową propozycję dla miłośników pikantnych potraw. Poziom ostrości sosu możecie regulować, dodającwiększą lub mniejszą liczbę papryczek.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13