Sezon na truskawki

Solanka do szynki krok po kroku. Tak zrobiona wędlina doskonale sprawdzi się na świątecznym stole

Kiedy znikną już wszystkie specjały z wigilijnego stołu, przychodzi czas na świętowanie kolejnych dni Bożego Narodzenia. Na stole musi pojawić się aromatyczna, krucha szynka, najlepiej przygotowana własnoręcznie w domu. Sprawdzimy, jak ją przygotować oraz jak zrobić solankę do szynki.

Solanka do szybki, przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przygotowując domową szynkę mamy pewność, że będzie ona produktem najwyższej jakości, pozbawionym sztucznych dodatków i konserwantów. Sekretem pysznej wędliny jest oczywiście świeże mięso oraz odpowiednia kompozycja przypraw. W wielu przepisach na szynkę znajdziemy wzmiankę o przygotowaniu solanki, to właśnie dzięki niej wędlina będzie krucha i niezwykle smaczna. Podpowiemy ci, dlaczego warto stosować solankę do szynki i jak ją zrobić, w poniższym artykule znajdziesz także recepturę na różnego rodzaju domowe mięsne smakołyki.

Sprawdź także: Zrobią wrażenie na gościach, są pełne smaku. Oto najlepsze mięsa na świąteczny stół

Po co daje się solankę do szynki? 

Każda osoba, która chociaż trochę interesuje się gotowaniem, z pewnością wie o tym, że aby mięso miało jeszcze więcej smaku, warto zamarynować je przed obróbką termiczną. Użycie solanki do szynki wieprzowej to dobry sposób konserwacji mięsa. Dodatkowo sprawi, że będzie bardziej kruche i delikatne. Solankę do mięsa można przygotować z samej wody oraz soli, warto jednak dorzucić do niej przyprawy, aby nadać domowej wędlinie intensywny smak i aromat. Do wieprzowiny pasuje dodatek: liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku, majeranku, tymianku, szałwii, a także pikantnej papryki.

Jak zrobić solankę do szynki?

Do zrobienia idealnej solanki, przygotuj: litr wody, 40 g soli, łyżeczkę cukru, dwa liście laurowe, pięć kulek ziela angielskiego, dwa ząbki czosnku, łyżeczka majeranku i tymianku. 

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj czosnek, zioła, sól oraz cukier i wszystko zagotuj. Szynkę włóż do naczynia (najlepiej emaliowanego lub kamiennego), a następnie wlej solankę, aby dokładnie zakryła mięso. Poczekaj, aż wystygnie. Przykryj naczynie pokrywką i odstaw w chłodne miejsce na tydzień, co jakiś czas przewracaj szynkę w zalewie. Po tym czasie wyjmij mięso z solanki, dokładnie je osusz. Teraz możesz je ugotować, upiec lub uwędzić. 

Sprawdź, jakie szynki na święta przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Świąteczna szynka

 Świąteczna szynka Zobacz przepis

Świąteczna szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szynka z szynkowaru

 Szynka z szynkowaru Zobacz przepis

Szynka z szynkowaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Gotowana szynka

 Gotowana szynka Zobacz przepis

Gotowana szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szynka w glazurze

 Szynka w glazurze Zobacz przepis

Szynka w glazurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szynka peklowana

 Szynka peklowana Zobacz przepis

Szynka peklowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Domowa szynka na święta

 Domowa szynka na święta Zobacz przepis

Domowa szynka na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Domowa szynka dojrzewająca

 Domowa szynka dojrzewająca Zobacz przepis

Domowa szynka dojrzewająca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Domowa szynka miodowa

 Domowa szynka miodowa Zobacz przepis

Domowa szynka miodowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pyszna domowa szynka z wędzarni

 Pyszna domowa szynka z wędzarni Zobacz przepis

Pyszna domowa szynka z wędzarni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Szynka wieprzowa wędzona w domowej wędzarni

 Szynka wieprzowa wędzona w domowej wędzarni Zobacz przepis

Szynka wieprzowa wędzona w domowej wędzarni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Źródło: smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tort truskawkowy

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikat...

Odsłon: 649

60 min
5
Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 568

30 min
8
Napoje Koktajl na kolację

Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...

Odsłon: 85721

15 min
79

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

134
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3