Sezon na truskawki

Smaczne pomysły na majówkę

Ryby, owoce, a może warzywa? Pomysłów na to jak urozmaicić dania z rusztu jest wiele, Wszyscy jednak wiemy, że głównym bohaterem każdego majówkowego barbecue są pyszne kiełbaski.

Zarumienione nad grillowym dymem, warto podawać z ciekawymi dodatkami np. konfiturą żurawinową, która dopełni smaku majówkowego menu, tworząc wyjątkową kompozycję.

Smakołyki z rusztu w nowym wydaniu

Sekretem majówkowego przyjęcia z grillem w roli głównej jest doskonałe menu. I choć potrawy z rusztu głównie kojarzą nam się z prostym, niewyszukanym jedzeniem, to warto puścić wodzę fantazji i zaskoczyć swoich gości. Kiełbaski to obowiązkowe pozycje podczas każdego grilla. Jednak, by nie popaść w rutynę, można podać je w zupełnie nowej odsłonie i dodać im odrobinę nieskrępowanej elegancji. Jednym z pomysłów może być zaserwowanie np. kiełbasek śląskich marki Konspol w piwno-miodowej glazurze.

Przedstawiamy garść inspiracji na smakowite dania z rusztu w innym, ciekawym wydaniu. Zgłodnieliście?

Kiełbaski w piwno-miodowej glazurze


Składniki:

  • 8 kiełbasek śląskich marki Konspol
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 szklanki piwa
  • 3 łyżki miodu
  • przyprawy: 1 liść laurowy, ziele angielskie i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:
Piwo wlewamy do szklanego naczynia i dokładnie mieszamy z miodem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość doprawiamy. Kiełbaski nacinamy, kładziemy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po upływie wskazanego czasu, grillujemy je przez około 10 minut z każdej strony. Jeśli chcemy, by nasze kiełbaski miały jeszcze więcej smaku, posmarujmy je przygotowaną wcześniej marynatą na ostatnim etapie grillowania.

Po amerykańsku

Składniki

  • 1/2 kg kiełbasy Śląskiej z kurczaka marki Konspol
  • 250ml sosu barbecue
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • kilka pomidorków koktajlowych

 

Przygotowanie
Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, owijamy plastrami boczku i nakłuwamy widelcem. Sos barbecue mieszamy z brązowym cukrem, zalewamy nim przygotowane wcześniej kawałki kiełbasy i odstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy ruszt do wysokiej temperatury i grillujemy pokrojoną kiełbasę przez około 15 minut, obracając ją i smarując sosem. Podajemy z pieczywem i pomidorkami koktajlowymi.

Z czosnkiem za pan brat

Składniki:

  • kiełbasa wieprzowa o smaku bekon z serem marki Konspol - 8 sztuk
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 łyżek masła
  • garść przypraw: sól, pieprz, chili
  • ketchup

Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z masłem i doprawiamy do smaku. Kiełbasę nacinamy, kładziemy na rozgrzanym ruszcie i smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym. Pod koniec grillowania posypujemy ją przyprawą chili. Kiełbasę podajemy np. z ketchupem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
30 min
7
Dania główne Kopytka

Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....

Odsłon: 183

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

2