Ewa_Gotuje

Śledzie na śledzika

Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami.

Fot. 123RF/Picsel

W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia.

Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału są niemal obowiązkowe. Zgodnie z ludowymi tradycjami, organizowane są wówczas różnego rodzaju maskarady i bale przebierańców, a ten kto nie uczci odpowiednio tego dnia, nie zazna szczęścia przez długi czas.

W czasie ostatkowych imprez na stołach królują śledzie pod różnymi postaciami. Dlaczego, skoro w naszym kraju uznaje się je za danie typowo postne? Odpowiedzi należy doszukiwać się w dalekiej przeszłości, kiedy to dla naszych przodków ich obecność na stole symbolizowała nieuchronnie nadchodzący czas umartwień i wyrzeczeń. Zwykle jadało się je tuż przed północą, jako symboliczne przejście w czas postu.

Dlaczego warto jeść śledzie?

Jak wykazały badania, nawet uznawana za bardzo zdrową oliwa z oliwek nie zawiera tak wiele zdrowych kwasów omega-3 oraz omega-6, co śledzie. Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, w związku z czym należy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 zapewniają prawidłową pracę układu krążenia oraz zabezpieczają nas przed groźnymi chorobami serca. Ponadto, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyśpieszają przemianę materii. Co więcej, składniki zawarte w rybach wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, wspomagają pamięć i poprawiają koncentrację, a także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Ostatkowe przekąski ze śledzi

W czasie ostatkowych przyjęć śledzie pojawiają się na stołach zwykle w formie niewielkich przekąsek, sałatek lub koreczków. Jak się okazuje, są one bardzo wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów, gdyż śledzie doskonale łączą się zarówno ze słodkimi, jak i bardziej wytrawnymi dodatkami. Co bardzo ważne, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, dlatego zdążycie zrobić je nawet tuż przed imprezą.

Jeśli brakuje wam pomysłów na przekąski ze śledzi, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Śledzie proboszcza

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Śledzie z suszonymi pomidorami i korniszonami

Fot. DoprawioneF na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Śledzie pomidorowo-śliwkowe

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Śledź w piernikowej skorupce

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Śledź a la Milanówek

Fot. Kasia-P na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Pobierz aplikację smaker


6. Rolmopsy

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Śledzie po grecku

Fot. Kardamonovy Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Śledzie w sosie jajecznym

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Śledzie w curry

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Śledzie z suszonymi śliwkami

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


11. Śledzie Halinki

Fot. DoprawioneF na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


12. Śledzie gajowego

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też: Najbogatsze supermodelki. Niewiarygodne ile zarabiają!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13