Sezon na truskawki

Sezon na szparagi – wypróbuj te przepisy!

Białe, zielone, a może fioletowe? Szparagowe żniwa trwają najlepsze. Choć smakiem apetycznych pęczków cieszymy się nieco ponad 2 miesiące, to warto na nie czekać, ponieważ lista ich zalet jest bardzo długa. To smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Jak przygotować smakowite potrawy z wykorzystaniem szparagów? Przedstawiamy kilka pomysłów.

Fot. materiały prasowe
Eleganckie szparagi goszczą na naszych stołach stosunkowo krótko, bo od początku maja do połowy lipca. Uchodzą za wykwintne warzywa przez co nieczęsto je spożywamy. To wielki błąd, ponieważ są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkową ich zaletą jest niepowtarzalny smak, dlatego nie potrzebują specjalnej oprawy, aby zabłysnąć na talerzu. Po przygotowaniu są lekko słodkie, ale z przyjemną nutą charakterystycznej goryczki. Idealnie komponują się z boczkiem, jajkami oraz z sezonowymi warzywami.
Zastanawiasz się jak je przyrządzić? Sprawdź nasze proste i szybkie przepisy.

Szparagi w boczku

Składniki:

• Boczek wędzony JBB
• Pęczek zielonych szparagów
• Oliwa z oliwek
• Pieprz świeżo zmielony
• Sól

Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, a następnie polewamy oliwą i solimy. Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku. Szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.

Warzywa zapiekane w piekarniku

Składniki:
• Szparagi
• Kiełbaski bekonowo-serowe #JBB
• Oliwa
• Cukinia
• Ser typu lazur
• Sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Odetnij twarde końcówki szparagów i pokrój na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki, cukinię w talarki. Dopraw wszystkie składniki solą i pieprzem. Wszystko zgrilluj na patelni grillowej lub w piekarniku. Ułóż produkty na talerzu i udekoruj kawałkami sera typu lazur.

Makaron ze szparagami

Składniki:
• 200 g boczku z wędzarni #JBB
• Pęczek młodych, cienkich szparagów
• 1 cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• 200 ml słodkiej śmietanki,
• Sól i pierz
• Parmezan
• Makaron typu penne
• Oliwa
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż przez chwilę. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz szparagi bez twardych końcówek. Całość smaż przez 2-3 minuty, dodaj śmietankę i redukuj do powstania lekko gęstego sosu. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem, posypany parmezanem.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
60 min
2
30 min
1
Ciasta Spód do tarty na słodko

Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...

Odsłon: 112

30 min
2
Desery Kruche sezamki do kawy

Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...

Odsłon: 132

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2
Ewa gotuje Przedwakacyjne porządki w kuchni Ewy Wachowicz

To już koniec tego sezonu „Ewa Gotuje”. Prowadząca zabrała się za przedwakacyjny przegląd spiżarni i na bazie przetworów przygotowała pyszną zupę p...

4