Sekret smukłych nóg Jaworowicz. Od lat nie je jednego produktu

Elżbieta Jaworowicz to popularna dziennikarka znana z charakterystycznej pozy przybieranej w prowadzonym przez nią programie. Trzeba przyznać, że 76-letnia reporterka ma nienaganną figurę i zdrowy wygląd. Jak to robi? Z diety od lat eliminuje jeden składnik.

Dieta Elżbiety Jaworowicz | Fot.123RF/Picsel // Fot. IRENEUSZ SOBIESZCZUK TVP/TVP/East News

Spis treści:

Smukłe, ułożone w bok, nogi Elżbiety Jaworowicz i duża egzaltacja stały się jej znakami rozpoznawczymi. Od prawie 40 lat prowadzi autorski program interwencyjny „Sprawa dla reportera", który przyniósł jej największą popularność i który nieraz już budził kontrowersje. Wielu Polaków nieprzerwanie od 1983 roku śledzi poczynania Jaworowicz i jej występy w telewizji. 

Sprawdź także: Sekret wyglądu Ani Popek. Wzmacnia odporność i odmładza

Dieta Elżbiety Jaworowicz

Wielu telewidzów obserwuje nie tylko program dziennikarki, ale również jej zgrabną sylwetkę. Reporterka od lat kreuje swój charakterystyczny wygląd - czarną i krótko ściętą fryzurę oraz długie, smukłe nogi. Te stały się wręcz symbolem Jaworowicz i były żywo komentowane przez wiele pokoleń widzów. 

Tymczasem 76-letnia już pani Elżbieta zdradziła, jak wygląda jej dieta i codzienna rutyna. Okazuje się, że reporterka przez całe życie stawiała na aktywność i sport. Dzięki temu cieszyła się dobrym zdrowiem przez lata. To jednak niejedyny sekret dobrego wyglądu Jaworowicz. 

Prowadząca  „Sprawę dla reportera" przyznała też, że istnieje jeden produkt, który ogranicza lub wręcz eliminuje w jadłospisie. Dziennikarka nie je mięsa i opiera swoje menu przede wszystkim na warzywach. Uważa, że dzięki zawartym w nich witaminom jej cera jest błyszcząca i młodzieńcza. Elżbieta Jaworowicz najczęściej sięga po potrawy kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej.

Co jeść po pięćdziesiątce?

Dieta osób w tym wieku powinna być przede wszystkim zbilansowana i dostosowana do potrzeb organizmu oraz aktywności fizycznej. 

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla kobiet po 50-tce wynosi:

  • 1700 kcal – dla kobiet, które nie są aktywne fizycznie,
  • 2000 kcal – dla kobiet, których styl życia jest mniej aktywny,
  • 2200-2500 kcal – dla kobiet aktywnych fizycznie.

Podobnie jest z mężczyznami, którzy ukończyli 50. rok życia:

  • 2000 kcal – mężczyźni z grupy o niskiej aktywności fizycznej,
  • 2200-2400 kcal – mężczyźni średnio aktywni,
  • 2400-2800 kcal – mężczyźni aktywni fizycznie.

Co powinno się znaleźć w diecie osób po 50-tce?

Przede wszystkim, do czego stosuje się sama Elżbieta Jaworowicz, warzywa i owoce (najlepiej o niskim indeksie glikemicznym). Te dostarczają antyoksydanty i witaminy organizmowi. W codziennym jadłospisie konieczne będą też produkty pełnoziarniste, np. kasze, pieczywo czy makarony, które są źródłem błonnika.

Ważne będą również produkty mleczne - podstawowy materiał budulcowy kości i zębów oraz tłuste ryby morskie - bogate w kwasy omega-3 (obniżające cholesterol oraz sprzyjające profilaktyce chorób serca). Mięso mogą natomiast zastąpić rośliny strączkowe, w których znajduje się wartościowe białko. Nie można też zapomnieć o orzechach i przyprawach (np. cynamonie i kurkumie). 

Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych polskich ryb. Zbije ciśnienie i cholesterol, powstrzyma anemię »

Co na obiad? Sprawdzone przepisy na szybkie i tanie zapiekanki ziemniaczane »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
Dania główne Skrzydełka po pańsku

Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...

Odsłon: 3776

60 min
10
Przetwory Trzecie ogórki małosolne

Ogórki przygotowałam ze względu na spotkanie przy grillu. Wyszły pyszne i pr...

Odsłon: 240

15 min
9
15 min
25

Polecane artykuły

Informacje Młoda kapusta na 6 sposobów. Co dodać do młodej kapusty, by była smaczna?

Z czym kojarzy Wam się lato? Nam przede wszystkim z nowalijkami – rzodkiewką, szparagami, ale także… kapustą. Bo młoda kapusta to prawdziwy przysma...

5
Informacje Pistacje w kuchni. Nietypowe przepisy z wykorzystaniem tych orzechów

Pistacje to orzechy, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych i wszechstronnym zastosowaniem w przepis...

4
Informacje Tempeh – zamiennik mięsa. Czym różni się tempeh od tofu i jakie ma właściwości?

Tempeh to produkt uznawany za jeden z najbardziej wartościowych zamienników mięsa. Jako że powstaje on z soi, często mylony jest z tofu. Czym różni...

9
Informacje Proste i tanie pomysły na obiad. Domownicy będą prosić o więcej i częściej

Gdy myślisz o szybkim i niedrogim posiłku, masz przed oczami bar mleczny lub zupkę chińską zjedzoną w pośpiechu? Wiedz, że prosty i tani obiad nie...

27