Schładzanie ciasta. Jak długo i po co wkładać ciasto do lodówki?

W wielu przepisach możemy spotkać się z informacją, że po wyrobieniu ciasto należy schować do lodówki. Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z przygotowywaniem domowych wypieków, możesz zastanawiać się, dlaczego jest to konieczne. W poniższym artykule podpowiemy ci, czy każde ciasto trzeba chłodzić oraz ile czasu powinno spędzić w lodówce.

Dlaczego trzeba trzymać ciasto w lodówce? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pieczenie ciast, chociaż dla wielu doświadczonych gospodyń jest bułką z masłem, dla nowicjuszy może być niekończącym się źródłem pytań. Ile gramów wynosi szklanka? Czy cukier puder można zastąpić cukrem w kryształkach? Jak zrobić budyń, żeby nie miał grudek? Czy wreszcie, po co wkłada się ciasto do lodówki? Dziś przyjrzymy się bliżej tej ostatniej kwestii, sprawdzimy, ile czasu po wyrobieniu kulka ciasta powinna spędzić w chłodzie oraz, czy każde ciasto trzeba włożyć do lodówki.

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na szybkie ciasta z truskawkami. 10 pomysłów na letni deser

Po co wkłada się ciasto do lodówki?

To pytanie pojawia się przede wszystkim podczas przygotowywania kruchego ciasta. Jest one genialną bazą do tart, szarlotki, sernika, a także domowych maślanych ciasteczek. Kruche ciasto przygotowuje się najczęściej na bazie mąki, cukru, jajek i masła, wszystko należy dokładnie wyrobić, zagnieść w idealną kulkę, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki? Dlaczego? Wiele osób robi to automatycznie, ponieważ podpatrzyło to u swoich mam i babć. Przyczyna jest bardzo prosta zawarte w nim masło szybko sprawia, że ciasto bez schłodzenia może być zbyt miękkie i przyklejać się do wałka. Ponadto podczas pobytu w lodówce zostaje zahamowany proces tworzenia glutenu, przez co ciasto będzie miało lepszą konsystencję i nie skurczy się w trakcie pieczenia w piekarniku. Schłodzone nie będzie nasiąkało wyłożonymi na nie składnikami. Co więcej, aby zachować niską temperaturę, oprócz ciasta, możesz schłodzić również wałek i stolnicę. 

Czy każde cisto trzeba chłodzić?

Latem dużo chętniej sięgamy po ciasta bez pieczenia. Dostępność świeżych, sezonowych owoców wszystkich miłośników domowych wypieków inspiruje do tworzenia lekkich i odświeżających deserów. Do łask wracają galaretki, ciasta na bazie lekkiej śmietanki czy mascarpone, a także ciasta lodowe. Po przygotowaniu takie smakołyki muszą być schowane do lodówki. Niektóre ciasta wymagają schłodzenia również na etapie przygotowania, tyczy się to wspomnianego ciasta kruchego. Ile czasu chłodzić ciasto? Po wyrobieniu ciasto powinno spędzić w lodówce minimum pół godziny, opcjonalnie godzinę. Jeżeli zapomnisz wyciągnąć ciasto z lodówki i spędzi ona w niej zbyt dużo czasu, możesz zetrzeć je przy pomocy tarki. Jeżeli jednak planujesz upiec babkę, biszkopt, ciasto drożdżowe, sernik makowiec, czy murzynka, nie będą one wymagały czasu spędzonego w lodówce.

Źródło: prostyprzepisna.pl, opracowanie własne

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
1
Ciasta Ciasto Beatka

Ciasto Beatka to czekoladowo-kawowy przysmak z orzeźwiającą nutką pomarańczy....

Odsłon: 2968

60 min
12
60 min
11
Dania główne Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...

Odsłon: 660

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

2
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3