Ewa_Gotuje

Rzodkiew - nie tylko na kanapki

Rzodkiewka to królowa nowalijek. Przebojem wkracza na nasze talerze wczesną wiosną i gości na nich aż do jesieni. Jakie ma właściwości i co można z niej przygotować, aby nam się nie znudziła?

Fot. 123RF/Picsel

Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest wyjątkowo niskokaloryczne. Co ciekawe, rzodkiewka może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasz metabolizm, gdyż zawarty w niej potas i błonnik przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt oraz ograniczają wchłanianie tłuszczu.

Co zyskujemy jedząc rzodkiewkę?

Niezwykle cenną substancją zawartą w rzodkiewce jest siarka. Pierwiastek ten niszczy szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym, zapobiega problemom trawiennym oraz sprawia, że cera i włosy wyglądają zdrowo. Ponadto, naukowcom udało się udowodnić, że rzodkiewki doskonale wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn oraz mają silne działanie przeciwzapalne.

Kto powinien unikać rzodkiewki?

Pamiętajmy jednak, że zawarte w rzodkiewkach olejki i kwasy organiczne mogą być niebezpieczne dla osób zmagających się z nieżytem jelit, zapaleniem wątroby lub chorobą wrzodową.

Jeśli nie macie pomysłów na wykorzystanie rzodkiewek, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że dzięki nim, nie grozi wam kuchenna nuda.

 

1. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nieśmiertelna klasyka w bardzo apetycznym wydaniu. Tak przygotowany twarożek to idealna propozycja na lekkie, wiosenne śniadanie.

 

2. Surówka z rzodkiewki

Surówka z rzodkiewki

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pamiętajcie, że rzodkiewka jest nie tylko śniadaniowym warzywem. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do różnego rodzaju sałatek i surówek. Jedynym ograniczeniem jest wyłącznie wasza wyobraźnia.

 

3. Sałatka z jajkiem i rzodkiewką

Fot. Kolorowyprzepisownik na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tak przygotowana sałatka to doskonała propozycja do dań z grilla. Chrupiące, wiosenne warzywa idealnie przełamią smak pieczonych mięs. Może wypróbujecie ten przepis w nadchodzący weekend?

 

4. Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka

Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W ciepłe dni chłodnik staje się pozycją obowiązkową na naszych stołach. Ta lekka zupa jest doskonałą alternatywą dla ciężkich i rozgrzewających zup - w sam raz na wiosenny obiad.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

5. Kiszona rzodkiewka z selerem naciowym

kiszona rzodkiewka z selerem naciowym

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zdarza wam się zatęsknić zimą za smakiem rzodkiewek? Koniecznie przygotujcie je zgodnie ze wskazówkami naszej użytkowniczki. To bardzo ciekawa propozycja, którą z pewnością zaskoczycie bliskich.

 

6. Tzatziki z ogórków gruntowych i rzodkiewki

Tzatziki z ogórków gruntowych i rzodkiewki

Fot. Jkm69 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Miłośnicy greckiej kuchni z pewnością wiedzą, jak wszechstronnym dodatkiem jest sos tzatziki. Możecie z powodzeniem serwować go do mięs, sałatek lub zimnych przekąsek. Jeśli dodacie do niego rzodkiewkę, nadacie mu bardziej swojski smak.

 

7. Penne z rzodkiewką

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy wiedzieliście o tym, że rzodkiewkę można również podawać na ciepło? Przygotowana w ten sposób będzie stanowić bardzo ciekawy dodatek do wielu dań.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13