Ewa_Gotuje

Rodzinne grillowanie – 3 przepisy na dania z rusztu

Obecna sytuacja pozbawiła nas wielu rozrywek i zmusiła do pozostania w domu. Zawsze jednak możemy skorzystać z pięknej pogody i rozpalić grilla w rodzinnym gronie. Nie musimy ograniczać się do pieczonych skrzydełek czy karkówki. Można inaczej, ciekawiej! Jak więc urozmaicić rodzinne grillowanie? Podpowiadamy!

Fot. materiały prasowe

Zorganizowanie grilla dla całej rodziny wcale nie jest taką prostą sprawą. Musimy wziąć pod uwagę preferencje wszystkich domowników - zarówno dzieci, jak i dorosłych. Oprócz pieczonych skrzydełek, kaszanki czy aromatycznej karkówki, warto urozmaicić potrawy z rusztu, zaskakując domowników nowymi połączeniami. Okazuje się, że istnieje wiele ciekawych i prostych propozycji, którymi możemy urozmaicić grillowe menu. Co powiecie na sałatkę z grillowanym oscypkiem i kiełbasą czy szaszłyki z kiełbasą i boczkiem? Najmłodszym warto zaserwować grillowe hot-dogi - gwarantujemy, że znikną w kilka minut!

Grillowy hot dog

Składniki:
• Bagietka
• Kiełbasa z serem #JBB Bałdyga
• 50 g masła
• Oregano, rozmaryn, pieprz i sól

Sposób przygotowania:
Bagietkę przekrój na pół, wydrąż środek. Do masła dodaj posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Do środka bagietki wsadź masełko z ziołami i kiełbasę. Zgrilluj.

Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą

Składniki:

• Mieszanka sałat
• Roszponka
• Oscypek
• Kiełbasa grillowa wędzona #JBB
• Uprażony słonecznik
Składniki na sos:
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki musztardy
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na sos połącz ze sobą. Kiełbasę pokrój w grubsze plastry i ugrilluj razem z oscypkiem. Do miski wrzuć mix sałat, roszponkę, ugrillowaną kiełbasę i pokrojonego zgrillowanego oscypka. Na wierzch polej sosem i posyp uprażonym słonecznikiem.

Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem

Składniki:

• Boczek z beczki JBB
• kiełbasa śląska spec JBB
• pieczarki
• kolorowa papryka
• czerwona cebula
Składniki na marynatę:
• 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
• 1 łyżka musztardy
• 2 łyżki przyprawy do grilla
• pół łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:
Składniki na marynatę mieszamy w miseczce. Boczek i kiełbasę kroimy w mniejsze plasterki i zanurzamy na chwilę w marynacie. Cebulę kroimy w plasterki. Kolorowe papryki w mniejsze kawałki. Na patyczki grillowe nabijamy na przemian wszystkie składniki szaszłyków w dowolnej kolejności. Grillujemy do miękkości warzyw.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13