Ewa_Gotuje

Regeneruje, wzmacnia organizm i buduje odporność. Jak zrobić ocet z nasturcji?

Ocet z nasturcji nie jest u nas powszechnie stosowany. Próżno go szukać na półkach w marketach. A szkoda, bo jest zdrowy i świetnie sprawdza się w kuchni. Jak zrobić ocet z nasturcji krok po korku i do czego go używać? Podpowiadamy.

Właściwości i działanie octu z nasturcji | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie właściwości mają kwiaty z nasturcji? 

Kwiaty nasturcji mają właściwości nie tylko ozdobne, ale i zdrowotne. Wiedziały o tym już nasze prababcie, które wykorzystywały ten kwiat w leczeniu ran, przeziębień i szkorbutu. Miały rację, bo kwiaty nasturcji zawierają izotiocyjanian benzylu oraz mirozynazę, które mają właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i wirusobójcze. Dzięki temu ta roślina jest zaliczana do naturalnych antybiotyków.  

Kwiaty nasturcji są też źródłem witaminy C, która wpływa na zwiększenie odporności. Działają też jako łagodny i skuteczny środek przeczyszczający, który nie narusza flory bakteryjnej jelit. Zawarty w kwiatach nasturcji olej musztardowy działa antyseptycznie na rany. Osusza je i pomaga pozbyć się ropy.  

Jak zrobić ocet z nasturcji krok po korku 

Kwiaty nasturcji są jadalne i z powodzeniem można dodawać je do sałatek lub ozdabiać nimi inne potrawy. Na szczególną uwagę zasługuje jednak ocet z nasturcji, w którym właściwości tej rośliny są skondensowane i zakonserwowane. Nie jest on trudny do zrobienia, zwłaszcza jeśli mamy pod ręką roślinę prosto z własnego ogrodu. Oto przepis na ocet z kwiatów nasturcji:  

Składniki

  • pół litra kwiatów nasturcji; 
  • 0,75 litra wody;  
  • 3 łyżki cukru.  

Przepis: Cukier rozpuść w wodzie, a kwiaty nasturcji wrzuć do litrowego słoika. Zalej je wodą z cukrem, przykryj gazą lub ściereczką bawełnianą i zabezpiecz gumką. Przez dwa tygodnie mieszaj codziennie miksturę. Po tym czasie pozostaw roztwór jeszcze na tydzień bez mieszania. Na powierzchni octu powinien pojawić się kożuch. Ściągnij go i pozwól miksturze dalej fermentować. Po trzech tygodniach możesz przelać ocet do buteleczek.  

Jak pić ocet z nasturcji?  

Ocet z nasturcji jest świetnym sposobem na wzmocnienie odporności. Ma to szczególne znaczenie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie mamy zbyt wielu źródeł naturalnych witamin. Można go pić codziennie na czczo, rozpuszczając łyżkę octu w szklance letniej wody. W przypadkach infekcji warto pić roztwór octu z letnią wodą do trzech razy dziennie.  

Ocet z nasturcji pity w ten sposób nie tylko wzmocni odporność, ale również pomoże zwalczyć infekcje wirusowe i bakteryjne.  

Do czego stosować ocet nasturcji w kuchni? 

Ocet z nasturcji w kuchni możemy stosować do dressingów sałatkowych, zakwaszać nim sosy lub zupy. Ma on lekko pikantny smak, co dodaje daniom z jego dodatkiem charakteru. Sprawdzi się jako zdrowy zamiennik octu spirytusowego w sosach na ciepło i na zimno, w sałatkach oraz w zupach. Świetnie się też nada jako dodatek do wszelkiego rodzaju galartów oraz do gotowanej kapusty.  

Można też go używać jako dodatek do majonezów, zimnych sosów śmietanowych czy jogurtowo - czosnkowych. Nada im ciekawego posmaku. Ocet z nasturcji własnego wyrobu zachowuje świeżość do pół roku, a przechowywany w lodówce - rok. Warto więc szybko korzystać z jego wyjątkowych właściwości. Zapewni nam odporność przez całą zimę.  

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13