Ewa_Gotuje

Pulpety z niespodzianką. Nawet najlepsze mielone przy nich wypadają słabiutko

Pulpety to dość popularny obiad w Polsce. Robi się je szybko i łatwo. Można je jednak przygotować w ciekawszy sposób - faszerując wyjątkowym składnikiem. Dowiedz się, jakie mięso jest najlepsze na pulpety i co włożyć do środka masy, żeby zaskoczyć rodzinę i bliskich.

Pulpety z niespodzianką - przepis, który warto zapamiętać | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pulpety są raczej łatwe w przygotowaniu, pod warunkiem że ma się sprawdzony przepis. Na początku przygody z gotowaniem łatwo też popełnić kilka podstawowych błędów, które sprawiają, że mięsne kotleciki przestają być soczyste lub rozpadają się podczas smażenia. Jakie mięso jest najlepsze na pulpety? Jak zrobić to smakowite danie? Przekonaj się, czym można nafaszerować pulpety, aby były obłędne w smaku.

Sprawdź także: Całą robotę robi posypka. Lepszej zapiekanki z cukinii nie zjesz

Jakie mięso jest najlepsze na pulpety?

Chcesz mieć pewność, że twój obiad będzie nie tylko poprawny, ale po prostu obłędnie pyszny? Pamiętaj, że przyrządzanie idealnych pulpetów zaczyna się już w sklepie podczas wyboru produktów spożywczych. Głównym składnikiem potrawy jest mięso - jakie jest najlepsze na pulpety? 

Aby wyszły soczyste i miękkie, trzeba użyć dość tłustego mięsa. Nie tylko pozostaną wilgotne, ale też nabiorą więcej aromatu. Wszystko za sprawą tłuszczu, który jest też nośnikiem smaku. Najlepsze mięso do pulpetów to wołowina, wieprzowina lub ich mieszanka. Można też postawić na drób, ale jest ono mniej tłuste, a przez to również nie tak apetyczne. Dla podkręcenia waloru smakowego warto dodać tu łyżeczkę smalcu.

Pulpety z niespodzianką - przepis

Już wiesz, jakie mięso jest najlepsze na pulpety. Najwyższy czas, aby zabrać się za ich przygotowanie. Wychodzą soczyste i pełne smaku. Co więcej, możesz je przygotować na dwa sposoby. Dowiedz się, jaką niespodziankę kryją w sobie te mięsne kotleciki.

Składniki

  • 400 g mięsa wołowego
  • 400 g mięsa wieprzowego
  • ostra papryczka chilli
  • 80 g tartego parmezanu
  • jajko
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia pulpetów
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • po 1 łyżeczce serka topionego cheddar (do środka każdego pulpetu)

Pulpety z niespodzianką - przepis rozpocznij od przełożenia mięsa mielonego wołowego i wieprzowego do głębszej miski. Następnie pokrój ostrą papryczkę na drobną kostkę, zetrzyj parmezan i dorzuć do naczynia. Wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Zagnieć do połączenia się składników w jednolitą masę.  

Uformuj mięsną kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni na cienki placek. Na jego środku połóż około łyżeczki sera topionego cheddar i ponownie zagnieć w kulkę - tak, aby ser znalazł się w środku. Pamiętaj, żeby dobrze ją ugnieść, aby pulpety nie pękały. Następnie kulki obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż do zarumienienia. Po przekrojeniu ser przyjemnie się ciągnie.

Jeśli chcesz, możesz zamienić smażone na duszone pulpety z niespodzianką. Wówczas kulki przełóż do ulubionego sosu i gotuj aż do momentu, gdy przestaną być surowe.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Codziennie jadła boczek. Reakcja organizmu ją zaskoczyła »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Taki wygląd paznokci zdradza niedobory. Może ci brakować żelaza, magnezu lub witamin »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13