Ewa_Gotuje

Przygotowania do świąt od A do Z

Okres wigilijny to gorączkowy czas, do którego trzeba się w odpowiedni sposób przygotować, aby ze wszystkim zdążyć przed pierwszą gwiazdką. Warto rozplanować sobie, co kiedy ugotujemy. Dzięki temu nie będziemy zmuszeni robić kilku rzeczy na raz.

Kiedy przygotowywać potrawy, żeby wyrobić się ze wszystkim w Wigilię? / fot. 123rf.com

 

Niektóre potrawy wigilijne można przygotować dużo wcześniej i je zamrozić. Warto przyjrzeć się bliżej takim daniom i zobaczyć jak je przechować w odpowiedni sposób do wigilijnej kolacji.

Pierniczki to świąteczny przysmak, o którym trzeba pomyśleć z dużym wyprzedzeniem. Aby pysznie smakowały, najlepiej upiec je jeszcze w listopadzie. Ale są też pierniczki "błyskawiczne", które można upiec tuż przed Wigilią i nie odkładać na "leżakowanie" (tutaj jest przepis na pierniczki dla zapominalskich).

 

Książka kucharska: 30 przepisów na pierniczki. Kliknij!

Pierniczki w wersji "na szybko", miodowe, aromatyczne, z lukrem. Zobacz aż 30 różnych przepisów na te pyszności, które można położyć na stole, ale też powiesić na choince!

 

Dwa tygodnie przed Wigilią możemy zacząć robić pierogi z kapustą i grzybami. Jak wiadomo, jest z nimi trochę roboty. Szczególnie czasochłonne jest ich lepienie. Dlatego też, im wcześniej się za to zabierzemy, tym lepiej. Tym bardziej, że nie ma żadnych problemów z ich przechowywaniem. Wystarczy, że zamrozimy gotowe pierogi, a w dniu Wigilii będą jak świeżo zrobione.

 

Książka kucharska: 25 przepisów na pierogi. Kliknij!

Pierogi w różnych odmianach lubimy chyba wszyscy. Zobacz, jakie przepisy można znaleźć w Smakerze i wypróbuj je!

 

Są dwa sposoby mrożenia pierogów. Można je zamrozić przed ugotowaniem lub po ugotowaniu. Wszystko zależy od tego, jak nam jest po prostu wygodniej. Należy jednak pamiętać, aby na kilkadziesiąt minut włożyć pierogi na talerzu lub desce do zamrażarki. Tę czynność należy wykonać zarówno w przypadku gotowanych jak i surowych pierogów. Gdy już uznamy, że pierogi są zamrożone, należy przesypać je do woreczków. Dzięki temu nie spowodujemy ich sklejenia, a będziemy mogli przechowywać je nie zajmując zbyt wiele miejsca.

W Wigilię należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Pierogi, które już ugotowaliśmy przed zamrożeniem, będą się gotować dużo krócej niż te, które zamroziliśmy surowe. Surowe pierogi są twardsze, więc czas ich gotowania znacznie się wydłuża.

 

Książka kucharska: 12 przepisów na wigilijne uszka. Kliknij!

Zobacz, jak ulepić udane, wigilijne uszka do barszczu. Wybierz i wypróbuj jeden lub kilka z tych przepisów!

 

21 grudnia możemy zacząć myśleć o makowcu i ciastach drożdżowych. Nawet nie będziemy musieli ich mrozić, aby w trakcie wigilii zjeść świeże ciasto. Wystarczy zawinąć ciasto w folię, zwracając uwagę na szczelność, aby do środka nie dostało się powietrze. Najlepiej owinąć całość podwójną warstwą folii dla bezpieczeństwa. Tak zabezpieczone ciasto, należy przechowywać w chłodnym miejscu. O lukrowaniu makowca warto pomyśleć na dzień przed Wigilią, nie wcześniej.

22 grudnia to idealny czas na kluski z makiem. Jak wiadomo, najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień po przyrządzeniu, kiedy mak dobrze nawilgnie i przesiąknie rodzynkami i innymi bakaliami. W tym samym czasie, można również rozpocząć robienie kutii.

 

Książka kucharska: 15 przepisów na pyszne makowce. Kliknij!

Wypróbuj nasze przepisy na tradycyjne, wigilijne makowce. Znajdziesz tu zarówno tradycyjne rolady z makiem, jak i makowce w biszkopcie czy z jabłkami.

 

23 grudnia to ostatni moment na zrobienie zupy grzybowej. Najlepsze efekty otrzymamy wtedy, gdy będziemy ją gotować przez dwa dni. Dlatego też, warto nastawić ją już 22 grudnia. Uzyskamy wtedy niezwykły aromat zupy, która będzie pachnieć w całym domu. Kolejną zupą, którą możemy przygotować na dzień przed Wigilią jest barszcz czerwony. Jeśli na naszym wigilijnym stole ma się znaleźć karp w galarecie, również powinniśmy się nim zająć na dzień przed Wigilią, aby zdążył zastygnąć. Różnego rodzaju śledzie również warto przygotować tego dnia, aby nabrały odpowiednio intensywnego smaku.

Dzięki poczynionym dużo wcześniej przygotowaniom do Wigilii, tego wyjątkowego dnia nie będziemy musieli spędzić od rana w kuchni. Zostanie nam przygotowanie ostatnich dań oraz podgrzanie tych, które przygotowaliśmy wcześniej. Do kolacji wigilijnej zasiądziemy więc wypoczęci i zadowoleni z możliwości przeżywania tego radosnego święta wspólnie z całą rodziną.

Nowy blask wigilijnych potraw. Kliknij!

nowy blaski wigilijnych potraw

Justyna Kruk/Smaker.pl

Jak udekorować stół wigilijny?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Przepis dnia

Desery Ciasto wełniane z pistacjami

Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z domową masą pistacjową. Ciasto nie je...

Odsłon: 4858

30 min
45

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13