Sezon na truskawki

Przetwory z truskawek - jak je zrobić?

Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Warto również zrobić z nich różnego rodzaju przetwory, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem także zimą.

Fot. 123RF/Picsel

Najpierw były poziomki, które szeroko wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia najróżniejszych dolegliwości. Marcin z Urzędowa, autor szesnastowiecznego "Herbarza Polskiego" polecał je jako lek przeciwgorączkowy. Korzeń poziomki miał być świetnym lekiem na krwotoki z nosa - należało trzymać go w ręce lub włożyć do nosa. Sok poziomkowy wkraplano do chorych oczu, a liście przykładano na rany. Wreszcie - uważano, że trzy kilogramy poziomek wraz ze śledziem i cebulą, zjedzone naraz, wypędzą raz na zawsze tasiemca z ciała danej osoby. Był to więc lek uniwersalny.

Truskawki - naturalny afrodyzjak

Poziomki traktowano również jako afrodyzjak - jak pisze Toussaint - Samat w "Historii naturalnej i moralnej jedzenia" właśnie dlatego tak uwielbiał je Ludwik XIV, znany ze swych miłosnych podbojów - miał on kilkanaście kochanek, oraz liczne potomstwo. Później, naturalnie, właściwości poziomek przejęły truskawki, które miały nie tylko kuszący czerwony kolor, lecz też kształt serca - dzięki temu były symbolem Venus, czyli greckiej bogini miłości. We Francji istniała tradycja przyrządzania zupy truskawkowej dla nowożeńców - przysmak ten miał pobudzić ich libido i zachęcić do igraszek. Do dziś niektórzy uważają, że jeśli ktoś przepołowi truskawkę i podzieli się nią ze swym wybrankiem lub wybranką, wkrótce te dwie osoby połączy gorące uczucie.

Wyjątkowe właściwości truskawek

Truskawki mają jednak nie tylko właściwości afrodyzjaków, są również cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, ponadto witaminę A, B1, B2 i PP; wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Dla osób, które chcą zadbać o zęby zalecana jest następująca kuracja: należy rozetrzeć truskawkę na dziąsłach i zębach, i pozostawić ją na kilkanaście minut.

Owoce te korzystne są dla osób na diecie - poprawiają przemianę materii, a pektyny w nich zawarte oczyszczają jelita. Wspomagają spalanie tłuszczów za sprawą bromeliny, enzymu który rozkłada białka. Jedzenie truskawek szczególnie zaleca się kobietom, ze względu na wysoką zawartość żelaza - chronią więc one przed anemią, wzmacniają organizm. Pomocne są przy chorobach reumatycznych i artretycznych,a także przy schorzeniach wątroby i nerek. Są też źródłem kwasu elegonowego, który chroni przed nowotworami.Truskawki mają również wpływ na naszą urodę, działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Idealnie nadają się do maseczek domowej roboty, stosowanych do skóry zniszczonej i przesuszonej.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Nie tylko w dżemach

czerwcu na naszych stołach królują uwielbiane przez wszystkich truskawki, z których warto przygotować mnóstwo owocowych zapasów. Pamiętajmy, by nie odkładać robienia przetworów na ostatnią chwilę - w pierwszych dwóch tygodniach czerwca truskawki są dojrzałe, jędrne i soczyste, słowem - idealnie nadają się na dżemy, nalewki, konfitury oraz galaretki. Aby mieć pewność, że wyjdą naprawdę doskonałe, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Sukces gwarantowany!

 

1. Dżem z kawałkami truskawek

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Dżem truskawka-rabarbar-cynamon

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Czekodżem z truskawek

Fot. McDusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Dżem truskawka-róża

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Fot. Kramsmakowitosci na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kompot z truskawek

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ekspresowy dżem bez cukru

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Nalewka truskawkowa

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Dżem truskawkowy cytrynową nutą

Fot. KatarzynaM na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Sok z truskawek

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 431

30 min
5
Napoje Koktajl na kolację

Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...

Odsłon: 85655

15 min
79

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

134
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3