Sezon na truskawki

Przepisy na wyjątkowe wielkanocne obiady

Wielkanoc w niemal każdym domu obchodzona jest pod kulinarnym szyldem jajek i żurku. W zależności od regionu, tradycji rodzinnej czy zwyczajów, ta wyjątkowa zupa jest podawana jednak o różnych porach dnia.

Fot. 123RF/Picsel
Niektórzy jedzą ją już na śniadanie, dla innych jest jednym z dań obiadowych, a zdarza się także, że bywa kolacją na ciepło. U większości ta potrawa pojawia się na stole w Niedzielę Wielkiej Nocy. A przecież świętujemy przez dwa dni i w Lany Poniedziałek szukamy sprawdzonych przepisów. Bardzo często przyjmujemy także gości, których chcemy zaskoczyć nietypowym obiadem. Propozycje, które zachwycą niezwykłym smakiem i oryginalnymi połączeniami prezentuje marka Rama, której produkty doskonale sprawdzą się nie tylko do smarowania, ale także do pieczenia i smażenia.

Wyjątkowe dania zagwarantuje najnowszy wariant - Rama z alpejskim mlekiem, który łączy w sobie doskonały smak oraz składniki najwyższej jakości. Dzięki obecności zdrowych tłuszczów roślinnych oraz prawdziwego alpejskiego mleka, jest to wariant charakteryzujący się unikalnym, kremowym smakiem i zawartością tłuszczu zbliżoną do masła (80%), a jednocześnie ma prawie 7 razy więcej dobrych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co gwarantuje lepszy profil żywieniowy. Będzie więc nie tylko smacznie i oryginalnie, ale także zdrowo.

Gulasz cielęcy w szwajcarskim stylu

Cielęcina, uważana za jedno z najszlachetniejszych i najdelikatniejszych mięs, sprawdza się doskonale na świątecznym stole - wszystkim smakuje. W wydaniu szwajcarskim, uszlachetniona winem i podana z placuszkami ziemniaczanymi, zyska jeszcze większe uznanie wśród smakoszy i będzie nietypowym rozwiązaniem podczas wielkanocnego obiadu.

Składniki:

  • 400 g cielęciny z udźca
  • ½ szklanki wina Riesling
  • 300 g pieczarek
  • 200 ml Ramy Cremefine
  • 1 cebula
  • 6 dużych ziemniaków
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 100 g (2 razy po 50 g) margaryny Ramy z alpejskim mlekiem

Sposób przygotowania:
1. Nieobrane ziemniaki włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj około 15 minut. Ziemniaki powinny być lekko twarde - jakby niedogotowane. Wyjmij je z wody i odstaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na wpół ugotowane ziemniaki powinny się dość mocno kleić. Oprósz je solą i pieprzem.
2. Z ziemniaków uformuj placki i smaż je powoli na dnie teflonowej patelni, na pierwszej połowie średnio rozgrzanej margaryny Rama z mlekiem alpejskim, aż placki będą złociste z obu stron.
3. Pieczarki i cebulę pokrój w półplastry, cielęcinę w paseczki lub jeśli wolisz w cienkie małe plasterki.
4. Na patelni delikatnie rozgrzej drugą część margaryny Rama, dodaj mąkę i dokładnie mieszając podsmaż.
5. W garnku zagotuj pół szklanki wody z połową szklanki wina, dodaj szczyptę soli, listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu.
6. W gotującej się wodzie z winem zanurz najpierw mięso, a następnie pieczarki i cebulę, a po chwili składniki przełóż na bok. Do powstałego wywaru dodaj mąkę z margaryną i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj ponownie mięso i warzywa, duś je w sosie 3-5 minut. Gotowy gulasz podawaj z plackami ziemniaczanymi usmażonymi na patelni. Danie mocno oprósz posiekaną natką pietruszki.
Tip: Cielęcinę z powodzeniem możesz zastąpić polędwiczką wieprzową.

 

Pierś z kurczaka po szwajcarsku

Klasyka gatunku - pierś z kurczaka. Kiedy wydaje się, że wykorzystaliśmy już wszystkie możliwości jej podania, z pomocą przychodzi kuchnia Szwajcarii, która inspiruje słodkimi smakami. Połączenie delikatnego i kruchego mięsa z wytrawnym smakiem sera gruyère i słodyczą gruszki okaże się rozwiązaniem idealnym, które pozwoli uniknąć częstego podczas Wielkanocy uczucia przejedzenia.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plastry sera gruyère
  • 2 miękkie dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki margaryna Rama z alpejskim mlekiem
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki Ramy Cremefine do gotowania
  • kieliszek wina Riesling lub sznapsa gruszkowego „Williams"
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka przekrój po długości na dwa płaty, lekko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem do smaku.
2. Gruszki obierz, przetnij na pół i usuń gniazdo nasienne. Połówki gruszki zaczynając od góry ponacinaj plaster przy plastrze, a następnie delikatnie uciśnij tak, aby nacięta gruszka lekko się rozchyliła.
3. Na patelni delikatnie rozgrzej margarynę Rama z alpejskim mlekiem i smaż na niej oprószone w mące piersi z kurczaka, po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie na piersi umieść plastry sera gruyère i gruszki.
4. Do całości wlej kieliszek wina i przykryj. Duś około 1 minuty. Po tym czasie dodaj śmietanę i dokładnie ją rozmieszaj. Powstały sos dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz posiekaną natką pietruszki.
Tip: Zamiast gruszki możesz wykorzystać dowolny owoc z puszki - ananasa lub brzoskwinię.

Rolada szwajcarska

Coś dla wytrawnych kucharzy i spragnionych smakoszy. Rolada nie należy do najłatwiejszych dań, ale w końcu kiedy, jeśli nie w święta, możemy spróbować swoich sił w jej przygotowaniu. Tym bardziej, że rozwiązanie zaproponowane w przepisie na wariant szwajcarski zdecydowanie ułatwia sprawę i gwarantuje sukces. Zamiast jednej dużej rolady można przygotować pojedyncze porcje - to ułatwi także przechowywanie, podawanie i ewentualne późniejsze zamrożenie pozostałych porcji.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (najlepiej zrazówki)
  • 1 jabłko
  • 6 cienkich plastrów sera gruyère
  • 6 plastrów boczku
  • kilka łyżek musztardy miodowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 ml wina czerwonego, np. Pinot Noir
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka goździków
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 80 g margaryny Rama z alpejskim mlekiem

 

Sposób przygotowania:

1. Jabłko pokrój w słupki, a cebulę w kosteczkę.
2. Mięso pokrój w cienkie plastry po około 130 g każdy. Plastry z osobna przykryj folią spożywczą i dokładnie rozbij, oprósz solą i pieprzem, posmaruj musztardą.
3. Na każdy plaster mięsa ułóż plaster boczku, sera gruyer i kilka słupków jabłka. Następnie posyp pokruszonymi orzechami. Brzegi każdego plastra najpierw zawijaj do środka, a następnie zroluj ściśle, zabezpieczając roladę wykałaczką lub obwiązując białą nicią kucharską.
4. Każdą roladkę delikatnie oprósz mąką, a następnie, na patelni na rozgrzanej Ramie z alpejskim mlekiem, obsmaż mięso ze wszystkich stron.
5. Mięso przełóż na bok, a na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj przecier pomidorowy i czerwone wino. Całość chwilę gotuj, a następnie z powrotem dodaj roladki. Dodaj także przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i goździki.
6. Wszystko razem duś pod przykryciem około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie.

Tip: Zamiast boczku do środka roladki możesz dodać szynkę szwarcwaldzką.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 434

30 min
5
Napoje Koktajl na kolację

Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...

Odsłon: 85658

15 min
79

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

134
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3