Sezon na truskawki

Przekąski karnawałowe – co da się przygotować w mniej niż pół godziny

Karnawał jest okresem, w którym lubimy się wyszaleć. W tym roku musimy jednak ograniczyć się do małych spotkań towarzyskich. Organizując taką imprezę, warto pomyśleć o przekąskach. Podpowiadamy, jak nie spędzić w kuchni wielu godzin na przygotowaniach.

Fot. Pożywnym elementem tej przekąski będą pokrojone na kawałki kabanosy francuskie / Materiały prasowe

Sałatka z jajkiem i kabanosem

przekąskę przyrządzimy błyskawicznie, a jest pożywna i sycąca, z pewnością więc zadowoli naszych gości. Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania szklanki ulubionego makaronu. W tym czasie przygotowujemy resztę składników: opakowanie Kabanosów francuskich Sokołów, 10 suszonych pomidorów, garść kiełków, roszponki i orzechów włoskich oraz kilka moreli. Kabanosy kroimy na kawałki, morele i suszone pomidory - w paseczki, a orzechy i kiełki dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dodajemy do ostudzonego makaronu, mieszamy, po czym doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma łyżkami oleju z suszonych pomidorów.

Panierowana mozzarella

Mozzarella w panierce podana z sosem pomidorowym jest daniem niebanalnym, a jednocześnie szybkim w przygotowaniu. Ser najlepiej kupić w kostce, ale możemy również panierować kulki. Wystarczy obtoczyć go w jajku, a następnie mące i bułce tartej. Tak przygotowaną mozzarellę wrzucamy do bardzo mocno rozgrzanego głębokiego oleju. Panierowany ser można podawać z ketchupem lub samodzielnie przygotowanym sosem pomidorowym z passaty, czosnku, bazylii i oliwy.

Fot. Mozzarellę najlepiej smażyć tuż przed podaniem, by z wierzchu była chrupiąca, a w środku miękka i rozpływająca się /123RF/PICSEL

Muffiny z kabanosami i pomidorami

Fot. Głównym składnikiem tych muffinów jest kabanos /123RF/PICSEL

Wytrawne babeczki idealnie sprawdzą się podczas karnawałowej imprezy. Przyrządzimy je w parę chwil, a smakują naprawdę wyśmienicie, z pewnością więc szybko znikną z talerza. Jak przygotować ciasto? Miksujemy dwa jajka, 250 ml mleka i 130 g roztopionego, ale ostudzonego masła. Następnie do masy przesiewamy 400 g mąki i dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Cały czas miksujemy składniki. Przyprawiamy ciasto sporą szczyptą soli.

Do gotowej masy wrzucamy główny składnik muffinów - pokrojone na małe kawałki wieprzowo-wołowe kabanosy francuskie od Sokołowa. Dzięki unikalnej mieszance przypraw i wykorzystaniu mięsa najlepszej jakości będą stanowiły wyrazisty składnik naszego poczęstunku. Dodajemy również pokrojonego w kostkę pomidora. Następnie napełniamy ciastem foremki i pieczemy muffiny w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Przed podaniem posypujemy je posiekanym szczypiorkiem.

Kolorowe kanapki

Fot. Dobór składników sprawi, że proste kanapki staną się daniem wykwintnym /123RF/PICSEL

Kolejną przekąską, która zachwyci gości, będą kanapki przygotowane na grzankach. Wystarczy zgrillować chleb na patelni, w piekarniku lub w opiekaczu, następnie natrzeć go ząbkiem czosnku i nałożyć odrobinę krojonych pomidorów z puszki i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Następnie przytwierdzamy wykałaczką zawiniętą szynkę lub kawałek kabanosa francuskiego od Sokołowa i oliwkę lub małą papryczkę. Kanapki przyozdabiamy listkami pietruszki i startą skórką pomarańczy.

Krewetki w ziemniaczanej panierce

Fot. Tak przyrządzone krewetki zachwycą wszystkich miłośników owoców morza /123RF/PICSEL

Do przygotowania tej przekąski będziemy potrzebować spiralnej krajalnicy do warzyw. Najpierw myjemy i oczyszczamy krewetki królewskie. Należy odciąć im główki, a następnie zdjąć pancerzyk wraz z odnóżami. Pozostawiamy jedynie ogonek. Na koniec musimy jeszcze usunąć jelito, czyli ciemną żyłkę biegnącą wzdłuż grzbietu krewetki. Wystarczy naciąć to miejsce i delikatnie wyciągnąć je nożykiem lub wykałaczką. Następnie obieramy ziemniaki i wsadzamy je do spiralnej krajalnicy. Kręcąc korbką, kroimy je na paseczki. Paski zawijamy ciasno wokół krewetki. Na koniec wrzucamy je na bardzo mocno rozgrzany głęboki olej. Krewetki podajemy z sosem chili.

Wędzony łosoś w sosie serowo-koperkowym

Fot. Łosoś idealnie komponuje się z sosem koperkowym, w wersji na zimno zamiast śmietany, dodajemy serek /123RF/PICSEL

Nie ma nic prostszego niż przygotowanie tej przekąski z wędzonym łososiem. Śmietankowy serek kanapkowy mieszamy z posiekanym pęczkiem koperku, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać do niego pokrojonego w drobną kostkę ogórka konserwowego. Następnie kroimy na mniejsze kawałki wędzone plastry łososia i zanurzamy je w sosie serowym. Przekąskę podajemy z krakersami lub chrupkim chlebem.

 

Artykuł z ekspozycją partnera


materiały promocyjne

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 429

60 min
1
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 6

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3