Grill - temat specjalny

Proste przepisy na pyszne sorbety

Sorbety to chłodzące i orzeźwiające lody owocowe. Można je łatwo i szybko przygotować w domu. Są świetną alternatywą dla lodów tradycyjnych - bez śmietany i bez jajek.

Fot. 123RF/Picsel

Są wegańskie, a ich głównym składnikiem są owoce. Warto je przygotować w domu, by mieć pewność, że w składzie nie znajdą się zbędne składniki, jak sztuczne barwniki czy wzmacniacze smaku. Są idealną opcją na schłodzenie się w upalne dni. Sprawdź, jak przygotować pyszne sorbety?

Sorbety możesz przygotować, miksując owoce z wodą lub sokiem za pomocą blendera. Wystarczy wrzucić wybrane zmrożone owoce, dolać soku lub wody i wszystko razem zmiksować. Jeśli lubisz słodkie lody, możesz dodać cukier lub jego zamiennik, np. ksylitol lub erytrytol albo zastąpić go miodem. Zmiksowaną masę przełóż do foremek na lody lub do pudełka i zamroź.

Drugim sposobem przygotowania sorbetu jest użycie wyciskarki wolnoobrotowej i przygotowanie sorbetu z soku ze świeżych owoców. Jeśli wyciskarka posiada regulację gęstości soku, wybierz większą gęstość. Przelej go do foremek na lody i włóż do zamrażarki. Po zmrożeniu otrzymasz pyszny sorbet na patyku. Niektóre wyciskarki wolnoobrotowe posiadają specjalne przystawki do sorbetów, dzięki którym od razu uzyskasz pyszny sorbet. Wystarczy do przygotowania sorbetu użyć mrożonych owoców. Jeśli szukasz wyciskarki wolnoobrotowej, sprawdź ofertę w RTV EURO ADG.

Możesz przygotować sorbety jednosmakowe, np. cytrynowe, arbuzowe, truskawkowe, bananowe lub zmiksować ze sobą różne owoce i przygotować ulubione kompozycje smakowe. Zmiksuj ze sobą np. maliny, czerwone porzeczki, czarne jagody i czarne porzeczki, by otrzymać lody o smaku owoców leśnych. Możesz również dodać do owoców wybrane zioła, np. miętę.


Reklama

 

Dobrym pomysłem jest również zrobienie sorbetów warstwowych. Jak je zrobić? Zmiksuj osobno wybrane owoce i wlewaj je warstwami do foremek na lody. Aby smaki się nie pomieszały i stworzyły warstwy, zanim wlejesz kolejny smak, włóż jedną warstwę do zamrażarki i poczekaj, aż się przymrozi.
Lubisz smak mrożonej herbaty? A może zamiast pić herbatę, przygotujesz z niej lody? Zaparz dzbanek ulubionej herbaty, możesz dodać trochę cukru i po schłodzeniu przelej do foremek po lodach. Zamroź i gotowe.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
30 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 90

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10176

30 min
18
Ciasta Domowe rurki z bitą śmietaną

Jeśli szukasz słodkiej przekąski, którą możesz podać do popołudniowej kawy, p...

Odsłon: 131

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1