Ewa_Gotuje

Potrawka na jelita i problemy z trawieniem. Zjedz pół godziny przed posiłkiem, szybko poczujesz różnicę

Marzy ci się płaski brzuch po zjedzeniu obiadu? Jeśli często mierzysz się z zaparciami i wzdęciami, wypróbuj potrawkę z jabłek na jelita. Przepis nie jest skomplikowany, a może pomóc uregulować i wyciszyć twój układ pokarmowy. Połącz kilka składników, których właściwości korzystnie wpłyną na organizm.

Potrawka z jabłek na jelita - przepis i zastosowanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli często czujesz się wzdęty lub masz problemy z ociężałością po posiłkach, wypróbuj przepis na potrawkę z jabłek na jelita. Zastosowanie przekąski przed jedzeniem przyspieszy procesy trawienne i ureguluje pracę układu pokarmowego. Dowiedz się, jaki wpływ na zdrowie brzucha mają jabłka i dlaczego warto jeść potrawkę z zaledwie z kilku składników.

Sprawdź także: Jak szybko i łatwo rozłupać orzechy włoskie? Trzeba znać ten sposób, oszczędza nasz czas

Jakie właściwości zdrowotne mają jabłka?

Jabłka są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. To dobra wiadomość dla wszystkich cukrzyków oraz osób stosujących dietę odchudzającą. Powinni po nie sięgać wszyscy, którym brakuje witamin i minerałów. Są bogate m.in. w witaminę C, E i te z grupy B. Dostarczają także organizmowi fosfor, wapń, siarkę, magnez i żelazo. Do wartości odżywczych jabłka można też zaliczyć antyoksydanty i błonnik pokarmowy - to właśnie one najlepiej wpływają na pracę układu pokarmowego, ale nie tylko.

Jakie właściwości zdrowotne mają jabłka? Działają przeciwutleniająco, dlatego bronią organizm przed stresem oksydacyjnym, rozwojem chorób cywilizacyjnych i opóźniają starzenie się komórek. Łagodzą stany zapalne, poprawiają wygląd skóry, chronią przed bakteriami i wirusami, działają przeciwalergiczne. Składniki odżywcze popularnych owoców regulują prawidłową pracę układu krążenia, układu nerwowego czy układu odpornościowego.

Jabłka są też zdrowe dla jelit. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego (w tym pektyn) syci na dłużej i ogranicza chęć na podjadanie. Co więcej, regularne spożywanie owoców przyspiesza przemianę materii i reguluje rytm wypróżnień (zapobiegając wzdęciom i zaparciom). Jelita są oczyszczone z zalegających resztek, a z organizmu wydostają się szkodliwe subtancje.

Potrawka z jabłek na jelita - przepis i zastosowanie 

Jak zrobić potrawkę z jabłek, która oczyści jelita z zalegających resztek, przyspieszy trawienie i uspokoi żołądek? Receptura wcale nie jest skomplikowana i poradzi sobie z nią każdy. Na początku przygotuj wszystkie niezbędne składniki, a jest ich tylko cztery:

Składniki

  • 2-3 średniej wielkości jabłka,
  • łyżeczka masła klarowanego ghee,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta cynamonu.

Masło ghee to rodzaj klarowanego tłuszczu mlecznego. Masło powoli ogrzewa się i rozpuszcza, a następnie usuwa zgromadzoną na wierzchu pianę. Celem jest usunięcie wody i białek. Nie zawiera więc laktozy i kazeiny, a także glutenu. Można je przygotować samodzielnie w domu lub kupić gotowy produkt w sklepie.

Przepis na potrawkę z jabłek rozpoczyna się od umycia i obrania jabłek. Pokrój na mniejsze kawałki, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Przełóż do garnka z niewielką ilością wody i ugotuj owoce do miękkości. Następnie zblenduj lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką papkę. Dodaj łyżeczkę masła klarowanego ghee oraz szczypty gałki muszkatołowej i cynamonu. Całość przemieszaj dokładnie, do połączenia składników. 

Jak stosować potrawkę z jabłek na jelita? Aby miała korzystny wpływ na procesy trawienne, działała detoksykacyjnie i uspokoiła układ pokarmowy, najlepiej zjeść ją na 30 minut przed posiłkiem. Pamiętaj, że pozytywne działanie zapewnią nie tylko jabłka, ale też cynamon i gałka muszkatołowa, m.in. przyspieszając przemianę materii.

Źródła: Smaker.pl, doz.pl, sekrety-zdrowia.org

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Lepszy niż oliwa i olej rzepakowy. Działa ochronnie na serce, wspomaga odporność »

Co miesiąc urodzenia mówi o twoim zdrowiu? Data urodzenia a podatność na choroby »

Tych grzybów szukaj w polskich lasach. Oto lista najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    60 min
    1
    15 min
    1

    Polecane artykuły

    14
    Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

    Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

    4
    Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

    Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

    68
    Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

    Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

    13