Ewa_Gotuje

Popularny majonez pod lupą Katarzyny Bosackiej. Jeden składnik niepokoi

Katarzyna Bosacka to dziennikarka, która uczy, jak jeść zdrowo i ekologicznie. Tym razem swoim eksperckim okiem oceniła ulubiony majonez Polaków, który często pojawia się na wielkanocnym stole. Jeden składnik szczególnie ją zaniepokoił. Dowiedz się, czego lepiej w majonezie unikać.

Fot. Jerzy Dudek/DDTVN/East News // Fot. 123RF/Picsel

Katarzyna Bosacka od lat edukuje Polaków na temat zdrowego odżywiania. W jej internetowym programie "EkoBosacka" dziennikarka często radzi, jak wybierać ekologiczne i tanie produkty. Niedawno pokazała, jak przygotować pożywny obiad za jedyne 2,70 zł. Nic dziwnego, że poczynania ekspertki na drugim profilu: "Wiem, co jem" na Facebooku śledzi już ponad 500 tysięcy użytkowników.

Który majonez jest najpopularniejszy w Polsce?

Ostatnio o Katarzynie Bosackiej znowu zrobiło się głośno, ze względu na jej aktywną pomoc uchodźcom wojennym z Ukrainy i zaangażowanie w bojkot firm, które nie przerwały działalności biznesowej w Rosji. Jednym z takich przedsiębiorstw było Nestlé, które jednak w wyniku nacisków ograniczyło sprzedaż produktów na terytorium Rosji jedynie do tych niemowlęcych. 

Dziennikarka postanowiła przyjrzeć się jednemu z najpopularniejszych majonezów w Polsce, wytwarzanych przez firmę Nestlé, czyli "Majonezowi Dekoracyjnemu" Winiary. Powołała się na badanie przeprowadzone przez UCE Research i Grupę Blix dla money.pl w 2021 roku, w którym aż 57,9 proc. Polaków deklarowało, że to właśnie ten majonez jest ich ulubionym. Kolejnym w zestawieniu był "Majonez Kielecki" z 27,2 proc., a pozostałe produkty uzyskały dużo niższe wyniki. 

Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na bojkot produktu, ale skupiła się przede wszystkim na analizie składników, z których przygotowany jest "Majonez Dekoracyjny" Winiary

Na co uważać przy kupnie majonezu?

W serwisie Smaker.pl znajdziesz wiele przepisów na domową wersję majonezu. Przygotujesz go samodzielnie nawet w minutę i z codziennych produktów, czyli żółtek jaj, oleju, octu, musztardy, soli i odrobiny cukru. Katarzyna Bosacka także uznała, że w majonezie, też tym sklepowym, powinny znajdować się jedynie naturalne składniki.

Niestety ekspertka od prawidłowego żywienia podkreśliła, że w niektórych kupnych majonezach, również w "Majonezie Dekoracyjnym" Winiary często dodawany jest niezdrowy element, czyli konserwant E385. To inaczej sól wapniowo-disodowa EDTA, która ma na celu przedłużać ważność produktu. Jak twierdzi Bosacka, choć nie jest szkodliwy dla zdrowia, to spożywany w nadmiarze może zaburzać wchłanianie składników mineralnych (np. żelaza) i powodować nieprzyjemne objawy układu pokarmowego, jak wymioty czy biegunkę. Dziennikarka dodała też, że używanie E385 jest zabronione w Australii. 

Z niezdrowego składnika firmy korzystają, by majonez dłużej stał na półkach sklepowych. Specjalistka uważa jednak, że „dodatek nie jest potrzebny, bo emulsję stabilizują żółtka jaj”. Poleca również czytanie etykiet i świadome wybieranie majonezu, który pozbawiony jest konserwantów, substancji stabilizujących i zagęszczających, regulatorów kwasowości czy zbędnych aromatów i barwników. Już wkrótce Katarzyna Bosacka ma podzielić się informacją o popularnych w Polsce majonezach.

Zrób domowy majonez w minutę - przepis ze Smaker.pl

Podczas zakupów zwracaj uwagę na etykiety i wybieraj produkty, które zawierają jak najwięcej naturalnych i zdrowych składników. Oczywiście, w przypadku majonezu, zachęcamy cię do przygotowania pysznej, domowej wersji. 

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak gotować zielone szparagi? »

Wiosna w lesie: Te grzyby pojawiają się w marcu! Właściwości smardzów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13