Ewa_Gotuje

Pomysły na lekkie dania obiadowe

Brakuje ci pomysłu na na lekki i smaczny posiłek? Oto kilka, bardzo ciekawych przepisów, które z pewnością przypadną do gustu tobie i twoim bliskim.

Fot. materiały prasowe

Posiłki przygotowywane w okresie letnim, rządzą się swoimi prawami. Na talerzu powinno być kolorowo, świeżo i zdrowo. Planując posiłki, wybieraj głównie produkty sezonowe, z których przyrządzisz lekkie przekąski i sałatki - dania idealne na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Bogactwo świeżych warzyw w zasięgu ręki pozwala stworzyć wyjątkowe, pełnowartościowe dania, które zaspokoją głód o każdej porze dnia. Przykładem takich potraw może być popularna w sezonie letnim sałatka grecka, kultowa mozzarella z pomidorami, czy tradycyjne grillowane ziemniaki
z ziołami. Pamiętaj, że latem doskonale sprawdzą się również dania bezmięsne - ich przyrządzenie zajmuje mniej czasu i są lżejsze dla organizmu obciążonego upałami. Co również ważne, przygotowanie letnich posiłków nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych - z ich przyrządzeniem poradzi sobie nawet najmniej doświadczony kucharz. Wystarczy wybrać dobrej jakości produkty, podkreślić ich smak aromatycznymi mieszankami przypraw Vegeta Natur - i zdrowy, letni posiłek gotowy!

Sałatka grecka

Składniki:
• Mieszanka sałat
• Sezonowe warzywa
• Ser feta
• Oliwa
• Ocet

Sposób przygotowania:
1. Warzywa umyć i pokroić.
2. Posypać przyprawą według własnych upodobań.
3. Dodać oliwę oraz ocet do smaku.
4. Wymieszać.

Dip

Składniki:
• Oliwa
• Woda
• Ocet
Sposób przygotowania:
1. 2 łyżeczki przyprawy zmieszać z 3 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody i jedną łyżką octu.
2. Wymieszać.

Ziemniaki z ziołami

Składniki:
• Ziemniaki

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyć, pokroić w plastry lub ćwiartki.
2. Posypać przyprawą, około 1 łyżeczki na 100g ziemniaków i wymieszać.
3. Smażyć na patelni, piec w piekarniku lub na głębokim tłuszczu.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
6
30 min
13

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3