Ewa_Gotuje

Pomidory na zimę - pieczone, suszone, mrożone na sypko. Jak przechowywać pomidory?

Miłośnicy przetworów z pewnością mają tysiące pomysłów na to, jak wykorzystać sezonowe produkty. Jeśli jednak nie chcesz robić wek, tylko zachować letnie warzywa w całości, dowiedz się, jak przechowywać pomidory, nie tracąc ich cennych właściwości. Odkryj trzy najlepsze sposoby.

Jak przechowywać pomidory? Najlepsze sposoby, aby wydłużyć ich datę ważności | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli twierdzisz, że pomidory jada się tylko w sezonie letnim, bo w pozostałą część roku po prostu są niesmaczne, przychodzimy z rozwiązaniem. Dowiedz się, jak przechowywać pomidory, aby zachować ich pyszny wakacyjny aromat i wszystkie cenne właściwości. Trzy metody na pewno cię nie rozczarują.

Sprawdź także: Sezon na kurki rozpoczęty. 8 najlepszych przepisów na dania z kurkami

Jakie właściwości mają pomidory?

Pomidory to bardzo zdrowe warzywa, czy też raczej owoce (jak są określane przez naukowców). Choć występują w wielu odmianach, każda z nich może zaoferować prozdrowotne działanie dla organizmu. Są znane głównie z dobroczynnego wpływu na serce, ale mają znacznie więcej zalet.

Jakie właściwości mają pomidory?

  • Są źródłem mocnych antyoksydantów, które wykazują działanie przeciwutleniające - chronią przed nowotworami i opóźniają starzenie się organizmu.
  • Likopen, pektyny, potas i zdrowe kwasy tłuszczowe, ukryte w składzie pomidorów, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Nie tylko obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i usprawniają pracę naczyń krwionośnych, ale też redukują wysokie ciśnienie i chronią przed chorobami serca. 
  • Pomidory to skarbnica witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczyć infekcje i przeziębienia.
  • Błonnik pokarmowy wpływa z kolei na prawidłową perystaltykę jelit (redukując liczbę zaparć i nieprzyjemne wzdęcia), usprawnia procesy trawienne, przyspiesza spalanie tłuszczu, oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji i zapewnia uczucie sytości na dłużej. W konsekwencji może powodować więc chudnięcie.
  • Do właściwości pomidorów można też zaliczyć korzystny wpływ na układ nerwowy.
  • Witaminy zawarte w warzywach ujędrniają skórę (zmniejszając występowanie głębokich zmarszczek), likwidują objawy trądzika, wzmacniają włosy i paznokcie.

Czy pomidory tracą swoje właściwości po obróbce?

Niektórzy uważają, że jedzenie surowych pomidorów jest znacznie zdrowsze niż tych przetworzonych. To jednak nie jest prawda. Czy pomidory tracą swoje właściwości po obróbce? Okazuje się, że likopen - najsilniejszy antyoksydant - wcale nie ginie pod wpływem temperatury, a wręcz wtedy ujawnia się w większych ilościach.

W przygotowanych wekach może go być nawet dwa razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jeśli masz ochotę na przetwory, nic więc nie stoi na przeszkodzie, abyś je przygotował. Pamiętaj, pomidory po obróbce są nawet zdrowsze niż te surowe.

Jak przechowywać pomidory - najlepsze sposoby

W sezonie warto sięgać po świeże pomidory, a jesienią i zimą - po przetwory. Jak przechowywać pomidory - najlepsze sposoby znajdziesz poniżej. Dzięki nim warzywa zachowają dobry wygląd i smak na dłużej, a ty będziesz się cieszył witaminami niezależnie od pory roku.

Jak przechowywać pomidory? Poznaj trzy metody:

1. Suszenie pomidorów

Jednym z polecanych przez doświadczone gospodynie sposobów jest oczywiście tradycyjne suszenie pomidorów. Można to zrobić m.in. w piekarniku lub suszarce do grzybów. Wystarczy, że podsuszysz nieco warzywa, aby pozbawić je wody (im bardziej będą suche, tym dłuższa będzie ich data ważności). Następnie trzeba tylko zalać je gorącym olejem, zasypać przyprawami i zamknąć szczelnie w słoju. 

Pomidory suszone w oleju

 Pomidory suszone w oleju Zobacz przepis

Pomidory suszone w oleju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Suszenie pomidorów na chipsy

Możesz także wysuszyć plasterki, aby uzyskać przekąskę w stylu chipsów warzywnych. Pokrój świeże pomidory na plasterki o szerokości max. pół centymetra. Ułóż je równomiernie (w jednej warstwie) na tacy do suszenia lub na blaszce do pieczenia. Posyp solą, bazylią, oregano i czosnkiem suszonym, a następnie dobrze wysusz. 

Jak przechowywać pomidory? Na spód szklanego słoika wrzuć kilka ziarenek ryżu (będący pochłaniaczem wilgoci) i przełóż chipsy pomidorowe. Zakręć szczelnie naczynie. Możesz spożywać takie przetwory nawet do półtora roku.

3. Patent gospodyń z Nebraski

Jak przechowywać pomidory? Najlepszym sposobem na wydłużenie ich daty przydatności do spożycia jest również upieczenie pomidorów z dodatkami, a potem zamrożenie ich na sypko. Wysoka temperatura pieczenia usunie nadmiar wody i zamknie smak wewnątrz warzyw. Mrożenie je zakonserwuje. Jak wprowadzić tę metodę w życie? 

Umyj pomidory, ale zostaw skórkę. Pokrój je na ćwiartki i wytnij tylko stwardniałe części przy szypułce. Pomidory przełóż do miski, zalej kilkoma łyżkami oliwy, dodaj zmiażdżony czosnek i cebulę białą. Wymieszaj dokładnie, do połączenia produktów. Tak przygotowane składniki przesyp na blachę do pieczenia, przykrytą papierem. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza, a po ostygnięciu - zamróź na sypko. Przełóż na tackę wyłożoną papierem, w równych odstępach, tak aby się nie dotykały i trzymaj w zamrażalniku przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjmij, przesyp do foliowego woreczka i przechowuj w zamrażalniku.

Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, YouTube @perma-kultura

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13