Sezon na truskawki

Polsko-żydowska restauratorka, szefowa kuchni na statku. Kuchnia Fani Lewando

Fani Lewando przed wojną miała w Wilnie jedną z modniejszych restauracji. Uczyła też gotowania, była kuchmistrzynią na Batorym i napisała książkę kucharską. Ta propagatorka wegetarianizmu i eksperymentów w kuchni dziś pewnie miałaby program w telewizji. Poznaj jarską kuchnię Fani Lewando.

Kuchnia Fani Lewando | Fot.123RF/Picsel/ Fot. domena publiczna / Wikimedia Commons

Spis treści:

Kim była Fania Lewando?  

Fania Lewando urodziła się we Włocławku, w 1887 lub 1888 roku. Jej ojciec, Haim Fiszelewicz był handlarzem ryb i z tego zajęcia utrzymywał żonę i szóstkę dzieci. Było biednie, rodzina przenosiła się z miejsca na miejsce za chlebem. Kiedy Fani wyszła za mąż za Lazara Lewando, handlarza jajami, chciała odmienić swój los. Małżeństwo miało w planach wyjazd do USA, Lazar nie otrzymał jednak wizy ze względu na chorobę nogi.

Lewandowie zmieniali miejsca zamieszkania, aż w 1920 roku osiedlili się w Wilnie. Tu, przy ulicy Niemieckiej 14 otworzyli restaurację o nazwie “Dietojarska jadłodajnia”. Przytulny, jasny lokal z pyszną kuchnią przyciągał mieszkańców Wilna, jadały tu znane osobistości. Kuchnia Fani stała się modna w Wilnie i nie tylko. Restauratorka wykorzystując popularność, prowadziła kursy gotowania, na których osobiście uczyła, jak prowadzić kuchnię wegetariańską.

W 1936 roku Fania Lewando została kuchmistrzynią na MS Batory. Odpowiadała tam za kuchnię koszerną. To właśnie wtedy napisała i wydała książkę pod tytułem “Wegetariańsko - dietetyczna książka kucharska. 400 przepisów przygotowanych wyłącznie z warzyw”. Napisana w jidisz książka stała się popularna nie tylko w Polsce, ale i w Ameryce. Fania Lewando pływając na Batorym, widziała Nowy Jork - marzyła o karierze międzynarodowej. Te marzenia przerwała wojna. W 1941 roku restauratorka zginęła w Wilnie najprawdopodobniej z rąk Niemców. Książka Fani omal nie przepadła w wojennej pożodze, po wojnie odnalazł się cudem jej egzemplarz. W Polsce ukazał się jej mocno okrojony przekład pod tytułem “Dietojarska kuchnia żydowska”.

Kuchnia Fani Lewando

Fania Lewando propagowała kuchnię wegetariańską z dwóch powodów. Po pierwsze - mięso w owych czasach było drogie, a to pochodzące z uboju koszernego – jeszcze droższe. Drugim powodem były jej etyczne przekonania. Uważała, że człowiek jest w stanie się najeść i być zdrowym bez potrzeby zabijania zwierząt.

W swojej kuchni Fania Lewando łączyła tradycje kuchni żydowskiej z kuchnią polską. Nie stroniła też od eksperymentów. Uważała, że liczy się jakość, a nie rodzaj produktów. Za najważniejszą jednak uważała kompozycję składników. Była otwarta na zmiany i poszukiwania. W swojej restauracji wyłożyła księgę gości, w której bywalcy przybytku mogli wpisywać swoje uwagi i sugestie na temat dań, a także proponować własne potrawy. Fania Lewando udowodniła, że bez mięsa można przygotowywać różnorodne i smaczne posiłki - od starterów, przez zupy, dania główne, aż po desery.

Przepisy Fani Lewando - zielona sałata z majonezem

Ten prosty przepis funkcjonuje pewnie do dziś w wielu domach w różnych wersjach, a gospodynie nie zdają sobie sprawy z tego, że pochodzi z książki słynnej przedwojennej restauratorki. Oto składniki na zieloną sałatę z majonezem według przepisu Fani Lewando:

  • 3 jajka;
  • 2 sałaty masłowe;
  • świeży ogórek;
  • cytryna;
  • majonez;
  • sól.

Poszatkować sałatę, ugotowane na twardo jajka i obranego ogórka. Skropić cytryną, dodać szczyptę soli i polać majonezem. Podawać od razu po przygotowaniu.

Latkes, czyli coś na deser od Fani Lewando

Latkes z kwaśnego mleka to po prostu rodzaj placuszków. Według przepisu Fani Lewando wychodzą one lekkie i puszyste. Oto składniki:

  • pół litra kwaśnego mleka;
  • 3 jajka;
  • 159 g mąki;
  • sól;
  • pół łyżeczki sody;
  • masło klarowane do smażenia;
  • śmietana i cukier do podawania.

Białka jaj oddzielić od żółtek, białka ubić. Wymieszać mleko z mąką, solą, sodą i żółtkami, na koniec dodać ubite białka, wymieszać. Z powstałej masy formować łyżką małe latkesy (placuszki) i smażyć na maśle. Podawać ze śmietaną i z cukrem.

Przepis na cymes śliwkowy Fani Lewando

Cymes to typowe, tradycyjne danie kuchni żydowskiej, wchodzi w skład wieczerzy rozpoczynającej szabat. W kuchni żydowskiej traktowany jest jako wyjątkowy przysmak, stąd do naszego słownika słowo “cymes” przedostało się jako określenie czegoś, co jest wyjątkowe. Każda żydowska pani domu miała swój przepis na cymes – czasem zawierał marchew czy inne warzywa. Oto składniki na cymes Fani Lewando:

  • pół kilo ziemniaków;
  • 300 g suszonych śliwek;
  • 300 – 400 ml wody;
  • 120 g cukru;
  • 150 g masła;
  • łyżka mąki;
  • sól.

Ziemniaki pokroić w plastry i układać w garnku warstwowo ze śliwkami. Zalać wodą, dodać cukier. Na patelni roztopić masło, wymieszać z mąką oraz szczyptą soli i również dodać do garnka. Wszystko razem zagotować, a potem wstawić do piekarnika, aby się poddusiło. Dla koloru dodać skarmelizowaną łyżeczkę cukru.

Wszystkie przepisy pochodzą z książki “Dietojarska kuchnia żydowska” Fani Lewando.

Zobacz także:

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Szaszłyki z karkówki

Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...

Odsłon: 121

60 min
5
Sałatki Prosta sałatka grillowa

Sałatki grillowe powinny być proste, łatwe do zrobienia i błyskawiczne. Urozm...

Odsłon: 133

15 min
5
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

7
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7