Polecany przy odchudzaniu i na wzmocnienie organizmu. Jak zrobić kefir wodny?

W Polsce coraz bardziej popularna staje się żywność bogata w składniki bioaktywne, w tym probiotyki. Jednym z produktów, które skutecznie regulują pracę jelit i układu trawiennego, należy kefir wodny. Co to jest i jakie ma właściwości? Przekonaj się i odkryj przepis na domowy napój.

Jak zrobić kefir wodny? Możesz go przygotować samodzielnie w domu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli interesujesz się żywnością, która może poprawić pracę twojego układu trawiennego, dobrze trafiłeś. Dowiedz się, co to jest kefir wodny i jak go zrobić we własnym domu. Pamiętaj, że istnieją przeciwwskazania do jego stosowania, bo opiera się o dość specyficzne składniki. Przekonaj się, czym jest prozdrowotny napój.

Sprawdź także: Niezastąpiony, gdy walczysz ze zbędnymi kilogramami i wysokim cholesterolem. Jak zrobić ocet ryżowy w domu?

Co to jest kefir wodny?

Kefir wodny uzyskuje się z hodowli tzw. japońskich kryształów, czyli ziaren kefirowych. Co ciekawe, wcale nie pochodzą z Japonii, a najprawdopodobniej z Meksyku. To mikroorganizmy zdolne do fermentacji, stanowiące kolonie bakterii i drożdży. Ziarna mają postać małych, białych, półprzezroczystych granulek. Napój to produkt uboczny metabolizmu tych mikroorganizmów. 

Do jego przygotowania potrzebny jest 10 proc. wodny roztwór sacharozy (posłodzona woda), w którym zanurza się ziarna kefirowe.  Należy pamiętać o tym, że w wyniku fermentacji wytwarza się alkohol. Napój można przyrządzić samodzielnie w domu. Kefir wodny należy do żywności bogatej w składniki bioaktywne, którą zaleca się wegetarianom, osobom z nietolerancją laktozy i alergią na białka mleka krowiego.

Kefir wodny - właściwości

Jakie są właściwości kefiru wodnego? Wykazuje on działanie antyoksydacyjne, ze względu na zawartość silnych przeciwutleniaczy. Stanowi źródło witamin z gruby B i żelaza, wspiera odporność u osób zdrowych i poprawia ogólne samopoczucie. 

Kefir wodny należy do grupy produktów fermentowanych, które wywierają pozytywny wpływ na układ trawienny. Najważniejszym składnikiem odżywczym napoju są probiotyki, zapewniające zdrową mikroflorę jelitową i posiadające właściwości detoksykacyjne. Dlatego w medycynie niekonwencjonalnej kefir wykorzystuje się do leczenia dolegliwości układu pokarmowego. 

Probiotyki łagodzą objawy nietolerancji laktozy obecnej w pożywieniu, dlatego kefir wodny wskazany jest dla wszystkich ze zdiagnozowaną nietolerancją laktozy i alergią na białka mleka krowiego. 

Kefir wodny - przeciwwskazania

Choć właściwości kefiru wodnego są korzystne dla organizmu, to niestety nie wszyscy będą mogli po niego sięgać. Głównym przeciwwskazaniem do picia kefiru wodnego jest cukrzyca. Napój zawiera dużą porcję cukru, co mogłoby zagrozić zdrowiu chorych. W jego składzie znajdziemy też alkohol, więc nie mogą go pić także dzieci. Do grona osób, którym nie zaleca się spożywanie kefiru wodnego, należą też wszyscy cierpiący na spadki odporności (pacjenci onkologiczni, seniorzy, chorujący na HIV) lub z grzybicą (napój może wzmocnić nieprzyjemne objawy). 

Jak zrobić kefir wodny w domu?

Na początku zaopatrz się we właściwe produkty i sprzęty, potrzebne do samodzielnego przygotowania napoju. W sklepie internetowym lub ze zdrową i ekologiczną żywnością zakup ziarenka kefirowe. Przygotuj też szklany słoik i butelki, drewnianą łyżkę oraz sitko z drobnymi oczkami i gazę. Ważne, aby nie używać metalowych mieszadeł i przywiązywać uwagę do higieny.

Jak zrobić kefir wodny w domu? Na początku ok. 10-20 g ziarenek kefirowych przepłucz i umieść na dnie słoika. Zalej litrem wody i dodaj kilka łyżeczek cukru. Na tym etapie, jeśli nie chcesz używać cukru, możesz dodać miód lub suszone owoce, które dodają smaku i wywołają proces fermentacji. 

Następnie zakręć słoik i odstaw go na 48 godzin w ciepłe miejsce (nasłonecznione, blisko kaloryfera, ciepłego pieca itp.), aż do pojawienia się bąbelków. Po upływie wskazanego czasu odkręć słój. Na sitko nałóż gazę i przelej płyn do szklanych butelek. Kefir wodny jest zdatny do spożycia.



Zobacz także: 

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
15 min
24
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 135

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 896

15 min
14

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13