Ewa_Gotuje

Połącz trzy przyprawy i zrób trikatu. Pij z ciepłą wodą, wątroba się zregeneruje, stawy nie będą boleć

W Indiach stosuje się ją na co dzień, w Polsce mało kto o niej słyszał. Co to jest trikatu i jakie ma działanie? Okazuje się, że mieszanka może wesprzeć leczenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego i oddechowego. Szczypta proszku wzmocni odporność i przyspieszy odchudzanie.

Co to jest trikatu? Jak zrobić i jak działa | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przyprawy potrafią nie tylko dodać więcej aromatu potrawom, ale też często kryją w sobie cenne dla organizmu wartości odżywcze. Warto więc po nie sięgać podczas codziennego gotowania. Dowiedz się, co to jest trikatu i jakie ma działanie. Mieszanka popularnych przypraw znana jest przede wszystkim w Indiach.

Sprawdź także: Zbierz kwiaty tego krzewu i zrób z nich ocet. Popularny jabłkowy nie ma z nim szans

Co to jest trikatu?

Nazwa tego specyfiku brzmi bardzo oryginalnie i może z niczym się nie kojarzyć. Z sanskrytu oznacza ona „trzy ostre przyprawy” i nawiązuje bezpośrednio do głównych składników, z których trikatu jest zrobiony: pieprzu czarnego, pieprzu długiego i imbiru.

To proszek, który wykorzystuje się w medycynie ajurwedyjskiej. W Indiach często dodaje się też inne zioła do specyfiku, aby podkręcić jego prozdrowotne właściwości. Podstawową mieszankę z trzech przypraw stosuje się głównie przy problemach gastrycznych i infekcjach dróg oddechowych.

Jak zrobić trikatu?

Przygotowanie trikatu nie będzie żadnym problemem, choć musisz przygotować młynek do mielenia lub moździerz. Potrzebny jest pieprz czarny, pieprz długi (tzw. pippali) i imbir.

Choć wszystkie składniki możesz nabyć już w wersji sproszkowanej, najlepiej ograniczyć się tylko do mielonego imbiru i postawić na zakup pieprzu ziarnistego oraz całych owoców pippali. W tej postaci pieprze zachowają więcej cennych właściwości. Wszystkie niezbędne produkty znajdziesz w większych supermarketach lub zamówisz w sklepach internetowych.

Jak zrobić trikatu? Zmiel lub rozgnieć pieprz ziarnisty i pieprz długi - tak, aby otrzymać po łyżeczce każdej z tych przypraw. Następnie wsyp je do miseczki i połącz z łyżeczką mielonego imbiru. Dokładnie przemieszaj do połączenia. Mieszankę przesyp do czystego słoiczka lub specjalnego pojemniczka na zioła.

Działanie trikatu

Na co pomaga trikatu? Działanie ognistej przyprawy sprawdza się szczególnie przy dolegliwościach gastrycznych i infekcjach. Za właściwościami trikatu stoi szereg składników odżywczych ukrytych w poszczególnych produktach. Pieprze i imbir to skarbnice przeciwutleniaczy. Substancje znane są ze swojego przeciwstarzeniowego i antynowotworowego działania. Dodatkowo łagodzą stany zapalne organizmu i zalecane są przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Mieszanka to także źródło witaminy C, która razem z antyoksydantami, świetnie wzmacnia odporność. Wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego skutecznie zmniejsza objawy infekcji. Trikatu warto stosować w przypadku przeziębienia (poprzez wypacanie zmniejsza gorączkę, pomaga wykrztusić flegmę, udrażnia nos) i dolegliwości astmatycznych (usuwając zalegającą w drogach oddechowych flegmę). 

Specyfik rewelacyjnie wspiera zdrowie wątroby i procesy trawienne. Rozgrzewa organizm od środka, dlatego przyspiesza spalanie tłuszczu, a w konsekwencji - odchudzanie. Nie tylko pobudza wydzielanie soków trawiennych, oczyszcza organizm z resztek i toksyn, ale też eliminuje niekomfortowe wzdęcia, zgagę, zaparcia czy biegunki. Trikatu może pomóc także w sprawniejszym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, przeciwdziałając rozwojowi miażdżycy czy zmniejszając szansę na wystąpienie zawału lub udaru. 

Działanie trikatu | Fot. Smaker.pl/Canva Pro

Jak przygotować trikatu?

Wiesz już, jak zrobić trikatu. Mieszanka trzech przypraw przyda się w kuchni. Pewnie zastanawiasz się, jak ją stosować? Trikatu daje wiele możliwości. Po pierwsze, z rana możesz rozruszać organizm, przygotowując napój. Wystarczy wymieszać 1/3 do 1/2 łyżeczki z ciepłą wodą i wypić. Jeśli masz ochotę na coś słodszego, możesz odrobinę przyprawy zmieszać z łyżeczką miodu i zjeść taki gęstszy syrop. Trikatu będzie też wspaniałym dodatkiem do tłustych i ciężkich potraw, aby zbyt nie obciążyły układu pokarmowego. Nie obawiaj się więc i dodaj go do mięs czy potraw na bazie roślin strączkowych.

Źródło: Smaker.pl, momaayurveda.com, sekrety-zdrowia.org

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Otwórz puszkę, wsyp do miski i dodaj mąkę. Goście będą cię błagać o przepis »

Cukrzycy powinni się zajadać. Zapomniane warzywo odchudza, wspomaga wzrok i mózg »

Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4

Przepis dnia

Desery Ciasteczka maślane

Przepis na ciasteczka maślane

Odsłon: 2810

60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13