Sezon na truskawki

Podstawy gotowania - jak usmażyć dobry omlet?

Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki.

Fot. 123RF/Picsel

Omletów jednak nie należy się bać!

 

W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz poradnik omletowy kierujemy do wszystkich miłośników kuchni, a posiłkować będziemy się wiedzą zgromadzoną właśnie w roku 1931.

 

Jak to się robi?
Na omlet dla dwóch osób potrzebujemy:
4 jaja
125 ml śmietanki lub nieco mleka
masło do smażenia
pieprz, sól
ulubione dodatki

 

Dobry omlet musi być puszysty. W tym celu musimy oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijamy na puch, a białka, ze szczyptą soli, na sztywna pianę. Łączymy składniki delikatnie, by piana nie opadła i wylewamy na rozgrzane na patelni masło. Omlet wysmażamy, aż brzegi się zetną i zacznie się swobodnie poruszać na patelni, przy potrząsaniu. Dopiekamy go w nagrzanym piekarniku, nie dłużej niż 5 minut.


Jak piszę Disslowa - „wytworni kucharze, którzy chcą wykonać bardzo delikatny omlet, biorą tylko połowę białek z przeznaczonych do omletu jaj, natomiast odjętą ilość białek uzupełniają przez dodanie tyleż łyżek kremowej śmietanki". Kremowa śmietanka trafia do ubijanych żółtek, które następnie łączymy z ubita na sztywno pianą z białek. W ten sposób powstaje omlet muślinowy. Śmietankę możemy także zastąpić mlekiem.


Omlet, jak już napisaliśmy dopiekamy w piekarniku. To uchroni nas przed różnymi wypadkami podczas przerzucania ciasta na drugą stronę. Jeśli jednak nie dysponujemy piekarnikiem lub z różnych powodów nie chcemy z niego korzystać, możemy sobie ułatwić przerzucanie stosując dwa triki. Po pierwsze możemy usmażyć omlet na dwie patelnie. Wystarczy, że na jednej będziemy smażyć omlet, a na drugiej, koniecznie o tej samej średnicy, rozgrzejemy tłuszcz. W momencie gdy omlet odpowiednio się zetnie, przerzucamy go do góry nogami na drugą patelnię.


Jeśli nie dysponujemy dwiema patelniami, możemy podsmażony omlet delikatnie zsunąć na talerz, a następnie przecucić go z powrotem na patelnię, do góry nogami. Jeszcze innym sposobem na omlet jest przykrycie go pokrywką i poczekanie, aż temperatura zrobi swoje.

 

Z czym podać?


Wśród 25 sposobów na omlet Marii Disslowej znajdziemy proste propozycje dodania szczypiorku, czy natki pietruszki do ciasta, a także nadzienia z podrobów - wątróbka lub cynaderki, odpowiednio podsmażone i nałożone w środek złożonego omletu. Na uwagę zasługuje także wykorzystanie parmezanu, do posypania po wierzchu, żółtego sera, zapieczonego w piekarniku na cieście, grzybów, szpinaku, a nawet raków.


Przyjrzyjmy się bliżej jednej propozycji, mianowicie omletowi gospodarskiemu. Składniki to ziemniaki, parmezan, jaja, śmietana, pietruszka i przyprawy, czyli sól oraz pieprz. Wydawałoby się, że Disslowa zaproponuje klasyczną hiszpańską tortillę de patatas, czyli podsmażenie ziemniaków na patelni, doprawienie ich i zalanie masą jajeczno-śmietanową. Tymczasem autorka radzi zmielenie, bądź rozdrobnienie ziemniaków i połączenie ich ze śmietaną ( na 20 dag ziemniaków - 125 ml śmietany)wbicie 4 jaj, doprawienie solą, pieprzem, parmezanem i pietruszką, a następnie wypieczenie na patelni, w piekarniku, przez 10 minut. Sprawdziliśmy - gospodarski jest godny wypróbowania, podobnie jak klasyczna tortilla!

 

Darmowa książka kucharska z omletami. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 912

60 min
3
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 18

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3