Ewa_Gotuje

Podlaski marcinek Oli - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym - takie pyszności goszczą u Oli na świątecznym stole.

Placki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki śmietany 18%
½ kostki masła
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 jajko
1 żółtko
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli

Krem
1 l śmietany kremówki 30%
400 ml kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka waniliowego cukru pudru (z prawdziwą wanilią)
sok wyciśnięty z 2 cytryn

Dekoracja - ciasteczka cytrynowe
150 g masła
½ szklanki cukru pudru
1 jajko
250 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
50 g kakao (do posypania ciasta)

Placki
Sodę oczyszczoną dodać do śmietany, odstawić do momentu uzyskania piany. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Dodać żółtko, zmiksować. Dodać pianę ze śmietany i sody, mąkę i sól - wszystko zmiksować lub zagnieść. Ciasto powinno być sprężyste, ale nie klejące. Odstawić na kilka minut. Następnie uformować kulki tej samej wielkości o wadze 60 g. Wałek i blat posypać mąką, ułożyć kulki i rozwałkować na cienkie (2-3 mm) placki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowane placki i nakłuć je widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 10 minut - do złotego koloru. Czynność powtórzyć z każdą porcją ciasta. Upieczone placki delikatnie odłożyć na kratkę do wystudzenia. Dwa placki i okruszki zachować do dekoracji.

Krem
Do misy miksera wlać śmietanę, dodać waniliowy cukier puder. Ubić na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryn. Cztery łyżki kremu odłożyć do dekoracji.

Ciasteczka cytrynowe do dekoracji
Wymieszać masło, cukier puder, jajko, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyciągnąć, rozwałkować na grubość 3-4 mm. Formami do ciastek wyciąć dowolne kształty (mogą być motywy wielkanocne). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciastka. Piec w temperaturze 180°C przez 12-15 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wystudzić.

Złożenie
Na paterze położyć placek, rozsmarować 2¬-3 czubate łyżki kremu. Przykryć kolejnym plackiem. Kontynuować do wyczerpania składników. Na wierzch ciasta położyć obciążenie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Placki i okruszki do dekoracji - zmiksować. Po upływie godziny wyciągnąć placek z lodówki, zdjąć obciążenie. Resztką kremu posmarować boki ciasta i obłożyć okruchami. Na wierzch ciasta położyć cytrynowe ciasteczka, wokół nich posypać kakao. Ciasteczka ściągnąć i położyć z boku patery. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przechowywać w lodówce.


Fot. Materiały partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13