Sezon na truskawki

Po czym poznać, że miód jest prawdziwy? Trzeba zrobić test pszczelarza

Miód to jeden z najdroższych, ale również najcenniejszych pod względem właściwości produktów w sklepie. Podczas zakupów warto więc mieć pewność, że wybrany produkt jest najwyższej jakości. Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Oto 5 porad od profesjonalnego pszczelarza.

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli nie jesteś pszczelarzem, to w sklepie trudno będzie ci rozpoznać, który miód jest najbardziej wartościowy. Chyba że posłuchasz wskazówek profesjonalistów, którzy dzielą się wiedzą o tym, jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy. Edward Kaliński to pszczelarz z wieloletnim doświadczeniem. Wraz z córką Justyną zajmują się prowadzeniem rodzinnej pasieki i profilu na Instagramie @bartnik_mazowiecki. 

Miód jest tak twardy, że łamiesz na nim łyżki? To super! - pisze Justyna, córka pszczelarza Edwarda Kalińskiego.

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?

Podczas zakupu miodu, który jest drogim produktem, ważne jest, aby wybrać ten najzdrowszy, pełen witamin i minerałów. Co naturalne, wysoka cena powinna przecież iść w parze z najwyższą jakością. Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Oto pięć sprawdzonych sposobów, którymi posługują się pszczelarze i miłośnicy tego produktu:

  • pamiętaj, że nie zawsze będzie miał jednolity kolor - prawdziwy miód może zawierać przebarwienia, przypominające mróz na szybie. To po prostu efekt szybkiej krystalizacji, czyli całkowicie naturalnego procesu. Miody, które mają wykwity, są zazwyczaj najbardziej dojrzałe, a co za tym idzie - mają najmniejszą zawartość wody i najwyższą jakość,
  • miód naturalny mocno twardnieje -  do tego stopnia, że czasem trudno jest nabrać go łyżką. Ponownie chodzi tu o krystalizację, czyli zmianę stanu z płynnego na stały. Sztuczne produkty nigdy nie zmienią konsystencji (a jednym z wyjątków w przypadku miodów - jest ten akacjowy, który również nie twardnieje),
  • prawdziwy miód pachnie delikatnie - jeśli po otwarciu słoika wyczuwasz przyjemną słodycz, to najprawdopodobniej kupiłeś dobrej jakości miód. Gdy jednak „przytłoczy” cię aromat kwiatów czy cukru, niestety masz do czynienia z gorszym produktem,
  • naturalny miód jest bardzo słodki - dodając do herbaty, użyjesz go znacznie mniej, bo wystarczy ci odrobina tej słodyczy. Kluczowe jest, jak ją czuć - powinna być głęboka, aromatyczna, a nie smakować jak tani „ulepek” (wówczas wiesz, że w składzie miodu na pewno jest dodatkowy cukier),
  • pamiętaj, żeby zawsze czytać etykiety - jeśli dotychczas nie skupiałeś się na jakości miodu, trudno będzie ci na początku dostrzec różnice w zapachu czy smaku. Nie zmyli cię jednak oznaczenie, które musi znajdować się na słoiku z miodem. Co wyczytasz na etykiecie? Między innymi kraj pochodzenia, numer weterynaryjny pasieki i skład produktu. 

Jak sprawdzić, czy miód nie ma cukru?

Pamiętaj, że występowanie na powierzchni miodu scukrzenia i białych wykwitów nie świadczy wcale o dodatku cukru czy skrobi. To efekt krystalizacji i dojrzewania produktu. Jak więc sprawdzić, czy miód nie ma cukru? Jednym z domowych i prostych sposobów jest rozpuszczenie miodu w szklance zimnej wody. Z pewnością jest naturalny, jeśli zacznie się roztapiać nieregularnie, a pod wpływem mieszania - tworzyć pociągłe pasma. Z kolei ten sztuczny, którego bazą jest głównie cukier, rozpuści się niemal od razu i równomiernie.

Drugim domowym sposobem na to, jak sprawdzić, czy miód nie ma cukru, będzie umieszczenie łyżeczki produktu na przechylonym talerzyku. Jeśli niemal natychmiast z niego spłynie, pozostawiając mokry ślad, możesz mieć pewność, że miód jest wodnisty z domieszką sztucznego cukru. Jeśli natomiast podczas spływania będzie się zatrzymywał, rwał, a cały proces zajmie nieco dłużej, istnieje większa szansa na wyższą jakość miodu.

Źródło: Smaker.pl, Instagram @bartnik_mazowiecki, miodykrupiec.pl

Autorka: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »

Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »

Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
30 min
33
15 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 227

30 min
5
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 365

60 min
6
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 269

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3